Nyolc általánossal is lehetünk katonák

Vajon hogyan lehet ma valakiből honvéd, ha már jó pár éve nincs kötelező sorkatonaság? Megkérdeztük, hogy pontosan mi kell hozzá! 

hirdetés

A legutóbbi, idén nyáron készült felmérés szerint az országban mintegy 5500 főre tehető az önkéntes tartalékos katonák száma. A pécsi Toborzó Irodánál, Hegedűs Norbert őrnagytól megtudtuk, hogy tavaly országosan 882-en jelentkeztek a honvédség állományába, idén júniusig ez a szám már közel 400. Baranyában, Pécsen az elmúlt egy évben 800-1000 fős ügyfélforgalmat bonyolítottak le, persze az más kérdés, hogy ebből hányan lettek végül honvédek.

Aki át akar élni ilyesmit, az ne tétovázzon!
Aki át akar élni ilyesmit, az ne tétovázzon!

Jelenleg az önkéntes műveleti tartalékosok mintegy ötöde a civil életből érkezik a rendszerbe (közülük mindössze 11 százalék a 30 év alatti), az állomány nagy részét ugyanis a hivatásos és a rendvédelmi dolgozók teszik ki.

De vajon mi kell ahhoz, hogy ma valaki honvéd lehessen? Először is fel kell keresni a legközelebbi toborzó irodát (sok-sok okmánnyal), ez Pécsen a Kisfaludy utcában található. Itt részletes tájékoztatást kapnak a jelentkezők arról, mi kell ahhoz, hogy katonák legyenek.

A kiképzés kemény lesz!
A kiképzés kemény lesz!

Ahhoz, hogy valaki szerződéses katona legyen, önkéntesen kell jelentkezni, természetesen felnőtt, magyar, büntetlen előéletű állampolgárnak kell lenni, és már 8 általános is elég. Emellett persze alkalmassági vizsgákon is át kell esni: első körben egy egészségügyi vizsgálatra kerül sor, ahol drog-és AIDS-teszt, belgyógyászati, sebészeti, szemészeti és fogászati vizsgálatok sora vár az önkéntesekre. Ezután egy körültekintő, átfogó pszichológiai vizsgálat következik.

Megy a toborzás, a fegyverek érdeklik a fiatalokat
Megy a toborzás, a fegyverek érdeklik a fiatalokat

Akik ezeken sikerrel túlesnek, azok előtt ott áll akadályként még a fizikai megmérettetés, amely 3200 méteres futást, fekvőtámaszokat, húzódzkodásokat és felüléseket foglal magában. Az elért eredményt pontozzák. Aki a maximális 360 pontból 220-at elér, az átment, aki pedig minimum 180 pontot teljesít (de nem éri el a 220-at), az még bekerülhet az állományba, de csak azzal a kitétellel, hogy a 6 hónapos próbaidő során teljesíti a követelményt. Ekkor speciális vizsgálatokra is sor kerül (például a búvár-beosztásra jelentkezőket túlnyomásos térben mérik fel). A teljes folyamat több napig tart.

Ezután irány a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisa, ahol megkezdődik a kemény 14 hetes alapkiképzés, amit 2-3 hónapos szakkiképzések is követhetnek, attól függően, hogy az illető milyen beosztásra jelentkezett. A kiképzés végén vizsga vár az önkéntesekre, amit ha nem teljesítenek, a szerződésüket felbontják. Ha viszont átmegy valaki, már csak le kell tennie a katonai esküt, és szolgálhat is szerződéses katonaként.