Ha nem akarsz meghalni, ne szórakozz!

Vége a sulinak, lassan az érettségiknek is, kisütött a nap, beköszöntött a nyár. Az évnek ebben a szakában kevésbé vagyunk terheltek, mint egy őszi-téli szürke hétköznapon. Főleg igaz ez a fiatalokra, diákokra. Számukra a nyár a szabadságról, a bulikról, a társasági életről, a szerelmekről szól.

hirdetés

 

A legszebb emlékek nyári élmények. Ezek az élmények persze nem mindig jól „sülnek el”, történhetnek nagy szerelmi csalódások, a fiatalok rossz társaságba keveredhetnek, vagy ezek következtében drogproblémák is kialakulhatnak. Ezek pedig súlyos lelki válságot is magukkal hozhatnak. De évszaktól függetlenül a telefonos lelkisegély vonal mindig rendelkezésre áll.  Azok, akik nyáron tárcsázzák a 137-00-t, másféle problémákkal küzdenek, mint iskolaidőben. A nyár folyamán kevesebb a felnőtt jelenlét, a tizenévesek gyakran teljesen egyedül, vagy egymás között vannak – ebből rengeteg lelki probléma adódhat. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély nyáron is ugyanolyan kapacitással szeretne segíteni a válságba jutottakon, hiszen gyakran ezekben a hónapokban kevesebb a támasz számukra.

lelkisegély
A segélyvonal plakátja jól tükrözi a fiatalokban rejlő depressziót és a kilátástalanságot.

Székely Zsuzsanna, az Ifjúság Lelki Elsősegély szolgálatvezetője szerint az öngyilkosságon gondolkodó fiatalok célja sosem az, hogy meghaljon, csak éppen nem lát más kiutat. Aki krízisben van, annak a gondolkodása „beszűkül”, és kemény feladat a telefonbeszélgetés során feloldani ezt a feszültséget. A telefonos ügyelőnek fontos más szempontból megvilágításba helyezni a problémát, így kerülhetnek közös munkával közelebb a megoldáshoz.

Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

– Mivel a vonal anonim, nem tudjuk a beszélgetéseket „utánkövetni”, nem tudjuk, hogy pontosan milyen eredménnyel zárul a munkánk. De ha egy hívó sírva, öngyilkossági tervekkel kezdi a beszélgetést, a hosszas beszélgetés során viszont megnyugszik és a jövőre vonatkozó terveivel teszi le a telefont, azt sikernek könyveljük el – mondja a vezető.

lelkisegély2
A szervezet próbálja hívószámát számos helyen közzétenni.

Elképesztően felelősségteljes a munka, amit az önkéntes ügyelők végeznek. Számukra a nyár ugyanúgy munkával telik, de természetesen ügyesen beosztják egymás között a szabadságolásokat. Új kollégákat csak hosszú és speciális képzés után tudnak alkalmazni – de természetesen minél több az önkéntes, annál jobb. Szomorú ugyan, de ebben az időszakban is ugyanolyan intenzitással csörög a 137-00 – teszi hozzá.

Magyarországon nagyon rosszak a statisztikák, annak ellenére, hogy javuló tendencia mutatkozik már évről – évre. Évente körülbelül 100 olyan 25 év alatti fiatal van, akik befejezett öngyilkosságot követnek el. A kutatások szerint harmincszor többen vannak, akik megkísérlik megölni magukat, és még többen, akiknek megfordul a fejében, de szerencsére nem jutnak el a tettekig.

A szolgálat hétköznapokon 9-21 óra között érhető el. A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, érdemesebb 5 óra után telefonálni, ha várhat addig a beszélgetés. A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került.