Megrohamozhatják a bankokat

Mindenkire kiterjesztenék az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét. Erről előbb írásos nyilatkozatot kell tenni a pénzintézetben, ami hatalmas sorokat eredményezhet.

hirdetés

Korábban arról lehetett hallani, hogy februártól csak azok vehetnek fel ingyenesen pénzt bankszámlájukról, akiknek a számlája pluszban van. Így pont azoknak kellett volna fizetniük ezért a szolgáltatásért, akik rosszabb anyagi helyzetben vannak.

Azonban hamar kiderült: csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá munkabéréhez a nettó átlagjövedelem (150 ezer forint) mértékéig. A  Parlament költségvetési bizottság ezért október 30-án módosító indítványt terjesztett be az országgyűlés elé.

Ez alapján azok számára is biztosítani kell ezt a lehetőséget, akiknek negatív a számlaegyenlegük. A javaslatban azonban az is szerepel, hogy csak az a számlatulajdonos jogosult az ingyenes pénzfelvételre, aki erről írásbeli nyilatkozatot tesz a bankfiókban. Ezért a szabályváltozás életbe lépése után hatalmas sorok alakulhatnak ki a pénzintézetekben.

[box title=”Rengetegen tartoznak?” box_color=”#0d8c10″]A jegybank szerint június végén 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, az össztartozásuk mértéke pedig meghaladta a 400 milliárd forintot.[/box]
Mindenképpen hat forintot leszednek ezresenként...
Legalább a fizetésünket ingyen vehetjük fel februártól.

Megkérdeztünk néhány pécsi pénzügyi szakértőt is, akik azt mondták, hogy technikailag nehezen lett volna kivitelezhető az eredeti elképzelés. Azt ugyanis nagyon bonyolult lenne szabályozni, hogy csak az vehessen fel ingyen pénzt, akinek pluszban van a kártyája. Ugyanakkor ezzel az elképzeléssel valószínűleg arra szerették volna ösztönözni a lakosságot, hogy ne görgessék maguk előtt az adósságukat, hanem próbálják meg visszafizetni azt.

Dr. Schepp Zoltán, a PTE Közgazdaságtudományi Karának dékánhelyettese lapunknak elmondta, hogy az eredeti elképzelés esetén a bankok álláspontját osztotta. Hiszen akinek negatív az egyenlege és pénzt vesz fel, az voltaképpen hitelt igényel.

– Ha azonban mindenki ingyen vehet fel pénzt, akkor vagy  úgynevezett overdraft hitelek kamata lesz még magasabb, vagy a bankok fogják szigorúbban meghatározni az egyes ügyfeleknek adható limiteket. Ezzel pedig lényegesen többen járnak rosszul – vélekedett dr. Schepp Zoltán.

[box title=”Mennyibe is kerül a felvétel?”]A Bankmonitor a téma apropójából készített egy összeállítást, amelyben arra keresték a választ, hogy egy átlagember mennyit fizet havonta a bankoknak. A felmérésből kiderült, hogy egy jól sikerült bankszámlaválasztás esetén az összes kiadás 75 százalékát a tranzakciós illeték teszi ki. Van olyan bank is, ahol többe kerül egyszer pénzt felvenni, mint a teljes számlaköltség.[/box]