Háborús sportot tanítanak pécsi egyetemen

Az airsoft jelenlegi megítélésén kíván változtatni a PTE Általános Orvostudományi Karán egy pár éve indított kezdeményezés. Az airsoft ugyanis – az országban egyedülálló módon – itt választható tantárgy lett.

hirdetés

Annak, akinek ez a sport ismeretlen, annyit érdemes tudnia, hogy az airsoft egy műanyaggolyót kilövő légfegyverrel játszott hobbi-sport gyűjtőneve, melyben különböző kitalált háborús szituációk keretén belül általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán.

Kovács Szabolcs, az ÁOK Sportszakosztályának vezetője és az egyetemi airsoft-kurzus oktatója lapunknak elmondta, hogy az ötletet ugyan a szegedi egyetemtől vették, de ott már régen megszűnt.

Airsoft játékosok akcióban
Airsoft játékosok akcióban

Kovács elmondta, hogy az általuk 2009-ben kísérleti jelleggel indított – és az országban jelenleg is egyedülálló – egyetemi airsoft-kurzus keretén belül a hallgatók egy ellenőrzött és biztonságos formában lövöldözhetik egymást gumilövedékeikkel. A kurzust kezdetben csak orvoshallgatóknak hirdették meg, azonban az egy év alatt olyan népszerű lett, hogy 2010 óta összegyetemi tantárggyá tették, tehát már minden pécsi egyetemista számára felvehető sportkurzus lett.

Elmondása szerint az általa oktatott egyetemi airsoft csupán egy jó csapatjáték, mely kitűnő alternatívát biztosít azoknak a hallgatóknak, akik nem szeretnék az egyetemen előírt 4 szemeszternyi kötelező testnevelés-kurzusaikat olyan – gyakran telített létszámú – alapsportokkal kitölteni, mint a foci, vagy a kézilabda. Az ÁOK-on a kötelező testnevelés-kurzusok egyébként nem járnak kreditekkel, így tehát az airsoftot is vagy teljesítik a hallgatók, vagy nem. Aki viszont nem végzi el a megfelelő mennyiségű tesikurzust, az nem kaphat diplomát.

Ilyen kicsi műanyaggolyókkal lövik egymást a hallgatók
Ilyen kicsi műanyaggolyókkal lövik egymást a hallgatók

Kovács az airsoftot a szintén felvehető természetjáráshoz hasonlította, ahol a hallgatók ugyan nem izzadnak meg, nem dőlnek ki a megerőltetéstől, de legalább szabad levegőn vannak két kemény anatómia-kurzus között. Azt azonban hozzátette, hogy mivel az airsoft foglalkozások általában 5-8 órán keresztül is eltarthatnak, a diákok erőnléte is mindenképp javul, hisz az airsoft nem csak a stratégiai gondolkodás, a türelem, a csapatmunka képességeit fejleszti, hanem az izmokat is.

Annak ellenére, hogy a szigorú szabályokkal bíró sportlövészettől eltérően az airsoft egy laza, szórakoztató csoportsport, a kurzus teljesítése mégsem gyerekjáték. A hallgatóknak ugyanis először teljesíteniük kell egy elméleti tesztet, ami az airsoft szabályaival kapcsolatos, valamint egy technikai ismeretekre vonatkozó feladatsort is meg kell oldaniuk, melyben a fegyverek működésére kérdeznek rá. Kovács elmondta, hogy mindig van egy-két hallgató, aki lemorzsolódik, de a nagy többség jó eredménnyel zárja a vizsgákat.

Kovács Szabolcs airsoft felszerelése
Kovács airsoft felszerelése

A megfelelt diákok csak ezek után mehetnek ki „terepre”, ami nem más, mint a Pécs határában elhagyatottan álló régi A/1-es laktanya, melyet az egyetem hosszas egyezkedések után hivatalosan is ingyenesen használhat a változatos airsoft játékok céljából.A foglalkozásokon nem csupán hallgatók lövik egymást a kis fehér bogyókkal, hanem olyan volt diákok is beszállnak a buliba, akiknek ez a sport szenvedélyükké vált.

A pécsi A/1-es laktanya tökéletes helyszín az egyetemi airsoft kurzushoz
A pécsi A/1-es laktanya tökéletes helyszín az egyetemi airsoft kurzushoz

Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy az airsoft csupán egy veszélyes, agresszív, és felelőtlen játék, de Kovács szerint ezt csak addig hiszik az emberek, amíg ki nem próbálják azt. Épp ezért nehéz felfuttatni a sportot, de Kovács úgy gondolja, hogy amíg az egyetemen töretlen az airsoft népszerűsége, addig nem igazán kell aggódni érte.