Hagyományteremtő pécsi konferencia: örömtánccal a demencia ellen

Április 15-én rendezték meg hagyományteremtő céllal az I. Szenior Örömtánc Konferenciát, melyen számos szakértő előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A téma a tánc szerepe volt az időskori betegségek megelőzésében és a betegségek gyógyításában-gyógyulásában. 

A szenior örömtánc kimondottan az idősebb korosztálynak kitalált, közösségi táncos mozgásforma, mely segít megőrizni a nyugdíjasok szellemi és testi vitalitását, továbbá nehéz élethelyzetekből, a depresszióból, a gyászból is segít nekik kilábalni. Pécsett már több mint egy éve létezik ilyen különleges táncóra, a városban több helyszínen is. A szenior örömtánchoz pedig mostantól egy nagyobb, mindenki számára elérhető esemény is társul. „Tánc, mint terápia” címmel rendezték meg ugyanis Pécsett az I. Szenior Örömtánc Konferenciát a Nevelési Központban.

A pécsi örömtáncosok

A pécsi „Szenior Örömtánc Máriával” tánccsoport által hagyományteremtő céllal szervezett április 15-ei konferencián többek között táncosok, pszichológusok, oktatók, gyógytornászok és szakemberek tartottak előadásokat a tánc szerepéről az időskori betegségek megelőzésében és a betegségek gyógyításában-gyógyulásában. A meghívott szakemberek által tartott előadások után egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással várták az érdeklődőket, a konferencia ideje alatt pedig ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérésre is volt lehetőség.

Béres Mária köszöntötte az érdeklődőket

Béres Mária, pécsi szenior örömtánc-oktató köszöntőbeszédében elmondta, hogy céljuk az esemény megszervezésével az, hogy bemutassák, hogy a tánc a mindennapokban milyen hasznos terápiává válhat. Mint mondta, legújabb kutatások szerint a tánc és az örömtánc eredményesen, több mint 70 százalékkal késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

Őri László: a szenior örömtánc összehozza a pécsieket

A konferencia fővédnöke, Őri László alpolgármester megnyitóbeszédében kiemelte, hogy fontos a városnak az, hogy az idős pécsi örömtáncosok közössége szinte napról-napra gyarapodik és erősödik.

Az örömtánc segít a betegségek leküzdésében

-Tudatosan törekszünk arra, hogy azokat a kisközösségeket és kezdeményezéseket kiemelten támogassuk, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egy-egy városrészben egy kicsit jobban megismerjék egymást az emberek. Azokat a közösségeket pedig még nagyobb figyelemmel kísérjük és segítjük, melyeknek olyan magasabb, fontosabb célja van, mint például az egészségmegőrzés. A pécsi szenior örömtánccsoport esetében mindkét szempont nagy hangsúlyt kap, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, mely összehozza az idős pécsieket a város számos pontján és segít nekik megőrizni testi és lelki egészségüket – mondta a városvezető, aki beszéde végén hangsúlyozta, hogy a város a jövőben szívesen látja rendezvényein a pécsi örömtáncosok műsorát.

A lelkes idős táncosokat mi is meglátogattuk tavaly, íme a táncórájukon készült videónk:

Hirdetés