Maratoni év végi közgyűlés – tüntetéssel fűszerezve

Demonstrációval indult az év utolsó pécsi közgyűlése. A városháza előtt azt követelték, hogy az MSZP hagyja abba a hazudozást és Nyőgéri Lajos, a bíróság által rágalmazásért jogerősen elítélt pécsi szocialista elnök távozzon a politikából. Az ülésen több fontos téma is előkerül, így a közterülettel kapcsolatos rendelet megváltoztatása, a parkolási rendszer felülvizsgálata, a büdzsé módosítása.

hirdetés

Frissítve (17:24)

Gyorsan követik egymást az előterjesztések. Nem meglepő, hiszen kevésbé fajsúlyos napirendi pontok vannak terítéken. A közgyűlési tudósításunkat befejezzük. Folytatás 2014-ben.

Frissítve (17:04)

Az állam 3 milliárd forintos támogatást nyújt Pécsnek a Suez kártalanítására. Tóth Bertalan (MSZP) sérelmezte, hogy az erről szóló szerződés szerint Pécs cserébe maximum 3 milliárd forintnyi részvényt átad a Tettye Forrásház Zrt. tulajdonából. Szerinte ebbe nem szabadna belemennie a városnak. Páva Zsolt azt mondta, nincs dráma: a kormány gesztust gyakorolt Pécs felé a 3 milliárd forintos támogatással, amit nem célszerűtlen viszonyozni. Hozzátette: úgy gondolja, hogy Pécs ezzel nem jár rosszul, ráadásul a közösségi tulajdon bizonyos tulajdonhányad átadásával is megmarad. Elmondta: az önkormányzat mozgástere ugyan szűkült, de a közüzemi árak befagyasztásával korábban sem volt ez másképp. Megszavazták az előterjesztést.

Frissítve (16:48)

Kissé lelassult az ülés a györgytelepi rehabilitációs program miatt. Végül elfogadták az ezzel kapcsolatos előterjesztést. A Jobbik azt sérelmezte, hogy túl költséges a program, s amúgy sem lesz jó semmire, Kővári János (ÖPE) szerint viszont a korábbi városvezetések alatt balul sikerült kezdeményezések után most végre egy sikeres pályázat körvonalazódik.

Frissítve (15:55)

Elmozdulhat Tüskésrét ügye, ugyanis a közgyűlés  úgy döntött, hogy egy külső cég nyertes pályázatát a területen valósíthatja meg. E szerint 300 millió forintot, ennek hetven százalékát uniós forrásból költene a Pécs Víz Szolgáltató Kft. egy sportkomplexum kialakítására.  Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint előnytelen szerződést köt Pécs, mert a területért járó bérleti díj csekély, s hosszú távon elveszítheti az ingatlant a város. Csizi Péter alpolgármester azt mondta, a terület ma használhatatlan, ezért csekély a bérleti díj, s a ténnyel, hogy végre turisztikai beruházás valósul meg Tüskésréten, nem veszít, hanem nyer Pécs.

Frissítve (15:11)

A város energiastratégiájáról folyik érdemi tárgyalás a közgyűlésen. A képviselők a fenntartható várostervezésről folytatnak építő jellegű diskurzust. A többség megállapította, hogy a zöldenergia nagyobb fokú kihasználására van szükség Pécsen. Elhangzott, ezen belül a biogáz- és a napenergia területén szeretne előrelépni a város.

Frissítve (13:20)

A közgyűlés negyed háromig szünetet tart.

Frissítve (12:46)

Óvodákat újít fel a város uniós forrásokból. Több mint százmillió forintot költenek a Mezőszél utcai és a Gosztonyi utcai intézményre. A fejlesztések részleteivel a későbbiekben önálló cikkben foglalkozik lapunk.

Frissítve (12:17)

Nyugodt mederben, egyúttal lassan zajlik az év utolsó közgyűlése. Az ülésteremben egy közel háromméteres karácsonyfa áll, így kellemes fenyőillat árasztja el a munka színterét; az ünnepi összképet rontja, hogy a büfében forralt borral nem szolgálnak. A képviselők egy-egy témához keveset szólnak hozzá, az ellenzékiek sem vitáznak. Délig a tervezett 65 napirend közül nagyjából egy tucatot “végeztek ki”.

Frissítve (11:55)

Változnak a parkolási szabályok. Nagy Csaba alpolgármester azt mondta, több könnyítést is tartalmaznak a változások, amelyeket a Biokom NKft., azaz a parkolási rendszer üzemeltetője az autósok, lakók tapasztalatai alapján kezdeményezett. Korábban minderről részletesen beszámoltunk önálló cikkben, amely IDE KATTINTVA érhető el.

közgyules12.12-b

Frissítve (10:51)

Előkerült a temetkezésről szóló rendelet. Nagy Csaba elmondta, Pécsen is bevezetik a szociális temetés gyakorlatát. Elismerte, hogy sokat kritizálták az országos jogszabályt, de aláhúzta: ez a temetkezési forma csak választható, nem kötelező. Elmondta: a vidéki Magyarországon felmerültek rá igények, hogy a hozzátartozók maguk temethessék el szeretteiket; a törvény nekik kíván megfelelni. Becslésük szerint Pécsen minimális számban veszik igénybe az új formát.

Nyőgéri Lajos szerint elsősorban a szegény emberek élnek majd a lehetőséggel, azok, akiknek a temetésre sincs pénzük. Szerinte ugyanakkor a családi sírt abban az esetben sem használhatják, ha maguk végzik a temetést.

Frissítve (10:24)

Parttalan vitával kezdődött a közgyűlés a tüntetés után, ugyanis a költségvetés módosításáról volt szó. Ellenzéki képviselők azt firtatták, milyen hatásokat vált ki az állami adósságátvállalás. A városvezetés szerint évi hárommilliárd forintos teher kerül le ezzel Pécs válláról.

Keresztes László Lóránt (LMP) az iránt érdeklődött, mit tervez a város a Magasházzal. Páva Zsolt polgármester azt mondta, felszámolás van folyamatban a tulajdonos cég ellen, így a város megvárja ennek végét; ezután határozhatnak arról, mit tegyen az önkormányzat, a későbbiekben pedig arról, mi legyen a ház helyén. A polgármester szerint ugyanis nincs más út, mint az épület visszabontásának mielőbbi elindítása.

Tüntetés Nyőgéri Lajos ellen (22)

Korábban írtuk:

Demonstrációval indult az év utolsó pécsi közgyűlése. A városháza előtt néma tüntetést tartottak, táblákat emeltek a magasba civilek, akik azt követelték, hogy az MSZP hagyja abba a hazudozást és Nyőgéri Lajos, a bíróság által rágalmazásért jogerősen elítélt pécsi szocialista elnök távozzon a politikából.

Tüntetés Nyőgéri Lajos ellen (33)

– Hazugságokra nincs szükség Pécsett!; Nyőgéri, mondj le!; Próbaidős Nyőgéri; Állítsátok le a pécsi MSZP hazugsággyárát!; Nem tudtok változni, csak hazudni!; MSZP=hazugság pártja; Az „új” MSZP is csak hazudni tud; Nyőgéri szabadlábon hazudhat tovább – többek között ezeket a kijelentéseket tartalmazó táblák magasba emelésével tiltakoztak civilek a pécsi városháza előtt csütörtökön reggel a közgyűlés ülését megelőzően.

Tüntetés Nyőgéri Lajos ellen (36)

Mint azt az egyik tüntető lapunknak elmondta, nem tűrik, hogy továbbra is a pécsi közgyűlés tagjai között van a rágalmazás miatt elítélt, s próbára bocsátott MSZP-s képviselő. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a képviselő mondjon le mandátumáról, s távozzon a közéletből.

Tüntetés Nyőgéri Lajos ellen (1)

Nyőgéri Lajos lapunknak nem reagált érdemben a tüntetésre, csak egy papírt nyomott munkatársunk kezébe.

közgyules1212-a

Ez Páva Zsolt vagyonbevallását tartalmazta, miszerint havi bruttó jövedelme 800 ezer forint, a másik oldalán pedig az volt olvasható: polgármesteri illetménye 600 ezer forint és 180 ezer forint költségtérítés.

Tüntetés Nyőgéri Lajos ellen (10)

Korábban írtuk:

Várhatóan a közelgő választások miatt komoly ellenzéki megnyilvánulások is várhatóak a csütörtöki közgyűlésen. A témák között szerepel a közterülettel kapcsolatos rendelet megváltoztatása, a parkolási rendszer felülvizsgálata, a költségvetés módosítása.

Maratoni munka várható csütörtökön a városi közgyűlésben, ugyanis összesen mintegy hatvanöt témán kell átrágniuk magukat a képviselőknek. Nyilvánvaló, hogy a tavasszal esedékes országgyűlési választások miatt az ellenzék is szeretné megmutatni magát, ezért akár komolyabb viták is várhatóak.

A képviselők előreláthatólag döntenek a helyi adózás rendjének megváltoztatásáról, a parkolási rendszer felülvizsgálatáról, a temető rendjének megváltoztatásáról, de utcaneveket is megváltoztatnak majd az ülésen.

A közgyűlésről lapunk valós időben, online tudósít a nap folyamán.

 • The End

  A szociknak végük, most még marakodnak a koncon a DK-val, de ennyi. Lassú kimúlás

 • Lol

  magyartrikolor.hu@freemail.hu:

  Stumpf István – MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök;
  Járai Zsigmond – MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök;
  Matolcsy György – MSZMP tag, III/2 ügynök;
  Csurka István – III/3 ügynök;
  Martonyi János – MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök;
  Chikán Attila – MSZMP tag;
  Pintér Sándor – MSZMP titkár;
  Boross Péter – MSZMP tag;
  Ligetvári Ferenc – MSZMP tag;
  Boros Imre – MSZMP-titkár, III/2 ügynök D-8;
  Balogh Gyula – MSZMP tag;
  Mikola István – Hazafias Népfront, elnök;
  Fónagy János – MSZMP tag;
  Vonza András – MSZMP tag;
  Szabadi Béla – MSZMP tag, munkásőr;
  Varga Mihály – KISZ titkár;
  Deutsch Tamás – KISZ titkár;
  Orbán Győző (Orbán apuka) párttitkár;
  Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért;
  Orbán Viktor – Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár;
  Kövér László – KISZ titkár,
  a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága
  alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa;
  Pozsgai Imre – MSZMP KB tag;
  Szűrös Mátyás – MSZMP KB tag.

  Ennyit erről.

 • ménkűcsapás

  Mintha ugyanez a tetőléces banda járt volna egy másik helyszínen is tüntetni. Ők Pécs narancsos rohamcsapata. A táblákat gondolom begyűjtik, mint régen május 1 után, jó lesz az a következő spontán mozgósításon is…

 • patacsi

  Lolinak! Nem csak nyugdíjasok hanem volt MSZMP-tagok is voltak közöttük és még ők kommunistáznak! Szégyeljék magukat inkább néztek volna tükörbe .

 • Szifonné

  Az igazi kommunisták a Fidesz padsoraiban ülnek. Ők verik szét a jogállamot, államostíják a magántulajdont, lopják szét a közvagyont és padlóztatják le a gazdaságot, miközben a csókos oligarchák gazdagabbak, mint bármikor. Elég volt a narancsos nacionál-szocializmusból, valódi demokráciát akarnak a magyarok!

 • magyartrikolor.hu@freemail.hu

  Igen drága otthonülő barátom IoL! Nekünk is lett volna jobb dolgunk, mint megfagyni a Széchenyi-téren! Mi legalább vettük a fáradtságot és a kommunista rablásból keletkezett 40, azaz negyvenmilliárd forint hiányt egalizáló kormányunk mellett kiálltunk! Te és a hasonló gondolkodású potyalesők arra várnak, hogy mások kaparják ki a gesztenyét számotokra! Arra kérlek, hogy gúnyolódás helyett fizesd ki a rezsicsökkentés előtti összeget és cipeld a hátadon a 40 milliárd forint rád eső részét! Remélem, hogy már nagyon kevesen vagytok, akik ilyen begyöpösödött gondolkodásúak!

 • Lol

  Jééézus, mennyi harczos unatkozó nyugdíjas!:D

 • nekemannyima

  12 dühös ember:))

 • belvárosinak

  Igen emlékeztetni kell !!
  És arra a baranyai rendőrre akinek komoly fejsérülése keletkezett, a tv székháznál szerezte be a békés, meghitt beszélgetés közepette a “csöcselékkel”.

 • Belvárosi

  Mindig emlékeztetni kell az embereket a szocik országrombolására. Nem lehet elégszer ismételni. Szemkilövetőket soha többé a hatalomba!

 • vk

  Idős hölgy a táblával ,”RÁGALMAZOK,HAZUDOZOK !” /ige,egyes szám ,első személy /

 • vackor

  Gyulus, Gyulus ! Hoppál, Csizi, Páva jobb? Ez a két párt leszerepelt, hazugságban nem tudják túl licitálni a másikat.

 • Bányász Béla

  Sajnos az MSZP név teljesen lejáratódott. A DK-ban lehet még bízni, őket kell támogatni.

 • Szegfű Gyula

  Nyőgéri? Tóth Berci? MSZP? Szánalom!

 • Kobatov

  Tényleg vicces, hogy országszerte mindenütt ugyanazok a központi jelszavak, arcok és a tábladizájn jelenik meg a baloldalellenes “demonstrációkon”. Hogy lehet ez?

 • Kocsis Janika

  Hajrá DK! Le az MSZP-vel!

 • Napersze

  Hűde spontán kis tüntetés ez! Olyan bérnyuggerek tartanak fideszmantrás, laminált táblákat és profin nyomott molinót, akik valszeg azt se tudják, mit jelent a molinó szó. Gyanítóm Nyőgériről se hallottak korábban, csak jöttek, mert mert a párt vett nekik 5 mázsa tüzelőt…

 • Jocó

  A hosszú molinó a legkifejezőbb: MSZP = A hazugság pártja

 • nemtudomki

  Ezek a tüntetők mind “éhes, rongyos, hajléktalan”emberek! Jövőre ki ellen tüntetnek?

 • Magyarország , Én igy szeretlek !

  Nem kell tüntetni , mert Ő sem rosszabb a másiknál .
  Most elítélik , majd jövőre rehabilitálják és utcát fognak elnevezni róla .
  Lehet , hogy “Nyőgéri Lajos polgári egyesület ” is alakulni fog a jövőben .

 • Jani

  Bárcsak ki tudtam volna menni, én is ott tüntettem volna. Nyőgéri takarodj!

 • Pécsi Lakos

  Csak meg ne szakadjon a sok munkában az összes kövér ge** politikus!