Hajtogatott csodák Pécsen

Magyarországon 25 évvel ezelőtt Kecskeméten alakult meg a Magyar Origami Kör alapító szervezete, a pécsi csoport pedig 1991 óta létezik. Most bárki szétnézhet a japán „papírköltemények” között, ugyanis a Művészetek és Irodalom Házában ingyen látogatható egy tárlat.

hirdetés

Az origami kifejezés japán eredetű, pontos magyar megfelelője a papírhajtogatás. Japánban hosszú és folyamatos e tradíció, mivel az ottani szigeteken nem termeszthetők a máshol ismert textilnövények, így sok használati tárgyat, ruházati kiegészítőt, például zsákokat, napernyőket, papírból készítenek.

Wogerné Sági Judit, a Pécsi Origami Kör vezetője szerint az origamiban az egyik legfontosabb dolog, hogy jól tanítható és látható legyen.

– Aki hajtogat, annak valamelyest műszaki beállítottságú embernek kell lennie. Térben kell gondolkodnia, előre kell látnia, miből mi lesz. Kreatív, konstruktív, kitartó személyiség kell ilyen csodák megalkotásához – mondja. Sági Judit 24 éve origamizik és szervezi a műfajjal kapcsolatos rendezvényeket. Azt mondja, a több ezer éves hagyomány Magyarországon 25 év alatt is sokat fejlődött.

– Elkezdtük a nagyon egyszerű alaphajtásokkal és olyanokkal, amelyeket fel tudtunk használni óvodákban, iskolákban is – mondta Sági Judit. – Most már olyan szoborszerű alkotások készülnek, hogy alapanyagban sem mindig a papírt fogjuk meg, hiszen itt látható a kiállításon például vörösrézből hajtogatott mackó is – mondja.

A Pécsi Origami Kör hivatalosan az Alajos utcai Közművelődési Alapítvány keretein belül működik a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Pagony Zsuzsanna, a ház igazgatója közösen készül a körrel a 24. Országos és Nemzetközi Origami Találkozóra. Az esemény a Miroslav Krleza Iskolaközpontban lesz augusztus második hétvégéjén. Negyven országból érkeznek majd vendégek, s távoli kontinensekről is jönnek hajtogatni.

– Ez egy kulturális seregszemle a papírhajtogatás számára, hiszen több mint 200 vendég rengetegféle origamit hoz és mutat be – magyarázta Pagony Zsuzsanna. – Ilyenkor tíz helyszínen különböző hajtogatásokat lehet majd tanítani, a résztvevők tanulnak és tanítanak – tette hozzá.

A legjobb magyar papírhajtogatók alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek és Irodalom Házában a hónap végéig látogatható, mégpedig ingyen!