Halálos szúnyogok Pécsett?

Az ázsiai tigrisszúnyog már megvetette lábát Olaszországban, Dél-Franciaországban, egyes spanyol üdülőterületeken és az Adriai-tenger keleti partján. Egyes megfigyelések szerint Pécsre is elérhet a dengue-láz vírusát is hordozni képes rovar.

hirdetés

Halálos kórokozókat is terjesztő szúnyogfaj jelent meg az ország déli részén. Az ázsiai tigrisszúnyog populációja nagyon kicsi, és a kórokozók sem valószínű, hogy élve elérnek hozzánk, legalábbis egyelőre. A szúnyogok nagyobb számban elsősorban Franciaországban, a Benelux-államokban, Németország nyugati részein és a Nyugat-Balkán egyes területein tűntek fel az elmúlt 20 évben. Ezeken a vidékeken egyébként korábban ismeretlenek voltak. Számítások szerint 2050-ig folytatódik a faj inváziója, a szúnyogok várhatóan átterjednek Dél-Angliára, Nyugat-Magyarországra és Ausztria keleti részére is.

– A dangue-láz vírusát terjeszti, de a malária és a sárgaláz kórokozóját is hordozhatja, valamint agyvelőgyulladást is okozhat a csípése – mondta Majer József ökológus professzor az ázsiai tigrisszúnyogról.

Egyre nagyobb területeket vesz be a tigrisszúnyog

– A szúnyog bekerítette Magyarországot, hiszen a környező országokban már észlelték – mondja a pécsi szakértő. Így könnyen lehet, hogy már nálunk is akad a fajból bőven, csak éppen még nem terjedt el eléggé.

Félni azonban a szakember szerint nem kell, hiszen egyelőre nagyon kevés él belőle Magyarországon.

Majer szerint bekerítettek minket

A közönséges szúnyogokból a hirtelen jött meleg  miatt elviselhetetlenül sok lett – panaszkodnak a pécsiek. Az időjárásnak köszönhetően ugyanis az áttelelő szúnyogok hamar lerakták petéiket, és így gyorsan elszaporodtak. Ezért két napig kémiai vegyszerrel irtották a szúnyogokat a városban; így talán a kevés tigrisszúnyogból is még kevesebb lesz.

Lóczi Szidónia, a repülőgépes irtást megrendelő BIOKOM pr-menedzsere közölte: tíz és ötven méter közötti magasságban permetszert szórnak szét a város felett. Az első kört szerdán, a másodikat csütörtökön tették meg géppel. Félni nem kell  a méregtől, csak a méheknek.

– A permetszer az emberre és állatra nem veszélyes, egyedül a méhekre lehet mérsékelten káros, ezért ilyenkor azzal a kéréssel fordulunk a méhészekhez, hogy a kaptárokat biztonságos helyre telepítsék – mondja.

A permetszer szinte azonnal hat, így arra lehet számítani, hogy a következő napokban megszabadul a város a szúnyogok nagy részétől.

 • cave

  Zoltán, te meg egy elmeorvost…

 • Tóth Zoltán

  Mindenki nagyon vigyázzon velük, és lehetőleg a leggyorsabban keresse fel az orvosát és az egész családját oltassa be valamilyen szuper-hiper hatékony új gyilkos “védőoltással” amit véletlenül éppen most fedeztek fel erre a szunyogok terjesztette betegségre…….

 • NEUTRAL

  Nem ártana megvizsgálni azokat a szúnyoglárvákat , csontikat és egyébb csalikat amiket a horgászboltokban lehet kapni , mert ezek nagy részét nem itt fogdossák össze , hanem Hollandiából (!) importálják . Nekem is sajna kelt már ki ilyen csonti és olyan legyek “nőttek ki” a dobozból amit még az életben nem láttam !

 • kiss richárd gino

  nagyon vigyáz ni kelll velük
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Georgina

  Dunaharasztin lakom és a tegnapi délután 3 tigris szúnyogot kaptam el az udvaron ma meg egyet a lakásba, ****a nem?

 • azta

  Ixodes hexagonus

  A kullancs által okozott agyhártyagyulladásra van ugyan védőoltás, de 3 részből áll és te finanszírozod. A Lyme-kórt sem egy szem antibiotikum gyógyítja, hónapokig kell szedned, ami szintén nem szerencsés.
  Mérget a kullancsoknak!!!

 • Nem félünk a szúnyogoktól!

  A linken egy szúnyogok által terjesztett betegség állatról emberre!!! Ja, és ezt éppen Szegeden találták. Szóval nem Afrikában, stb. Lehet viccelődni továbbra is. Szerintem jó páran fel sem fogják, hogy egyre több veszély lesz a mindennapjainkban, ami az egészségünket érinti Ébresztő alvó emberek! Ez már a valóság, és nem a már bemutatott fantasztikus filmek.

 • Nem félünk a szúnyogoktól!

  http://index.hu/
  belfold/2013/05/05/
  emberre_is_veszelyes
  _szivferget_talaltak
  _szegeden/

 • Ixodes hexagonus

  megjelentek ezek a tigris szúnyogok…ok. azért még sincs még annyi belőle hogy ennyire félni keljen tőlük….
  A másik a kullancsok. nevetséges ez a félelem tőlük, ami az emberekbe már kis koruk óta beléjük lett nevelve. 1, annak az esélye, hogy egy kullancs megcsíp, és hogy az kórt hordoz, annak 10% az esélye. 2., agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, a lyme-kór meg kúrálható.
  hova ez a nagy flelem? mellesleg ha már valaki ennyire fél tőlük, annak van kullancs riasztó spray, erdei séta után meg öltözzön át. 3, nem mindenhol, ugyan olyan mértékben vannak fertözött kullancsok.

 • re-Tidzsé

  Na adtál egy jó tippet a következő szériára. Gyilkos méhek és darazsak. Akár fogadhatunk, hogy ők is ideérnek! Vagy te már többet tudsz, mint az átlagember.

 • Tídzsé

  Itt most ugrott el egy párduc és egy gepárd szúnyog!!!! Na akkor most mi lesz? Ezek a fajok a politikusokat támadják mert erre születtek! Gyönyörű magyarországban élünk mit ne mondjak!!! Ha összefognánk lehetnénk az elsők között is én nem azon kéne gondolkodni, hogy mi lesz a következő halálos dolog!!! Afrikai gyilkos méhek érdekes nem értek ide az Ázsiai szúnyogok itt vannak majdnem 15000 km-ről nem??? mikor afrika is csak röpke 8000. Röhejesek!!! 😀 De jót nevetek!!! 😀

 • QQNYE

  Miért pont Pécsre?

 • réka

  nem csak pécsen van sok szunyog a flukba is jó lene ha permeteznének mert nem lehet kibirni őket szét marják az embert

 • Szuku

  re Szudku!

  Majd akkor is Istennel fogsz előhozakodni, ha Te, vagy esetleg az egyik szeretett hozzátartozód fog (nem kívánom) megbetegedni ezektől a vérszívóktól? Kíváncsi volnák, hogy akkor is így prédikálnál-e.

 • re Szudoku

  Te egy komplett barom vagy!

 • Markányi Alexandra

  Kullancsoknak is méreg kéne. Ez a szúnyog írtó nagyon hatásos!!

 • re-Szakértő

  Köszönöm a felvilágosítást. Bevallom nem nyugodtam meg, mert sokat nyaraltam a Balatonon, de ekkora szúnyogokat még ott sem láttam. Ezek a balatoni szúnyogok most miért lepték el szinte az egész országot? Ma beszéltem több ismerősömmel az ország több tájáról (nem Balaton és környéke) és mindenki meglepődött a nagy szúnyogokon. Olyan emberek is, akik már 70 évesek. Ekkorákat még ők sem láttak. Tehát nem csak itt Pécsett vannak a légy nagyságú szúnyogok.

 • Éva

  Megvolt a 3. kör is a repülőnek .Köszönöm! 🙂

 • azta

  Szudoku!

  Mégis mi a megoldás, hogy ne szaporodjanak el ?
  A kullancsokat nem irtják és mennyi betegséget okoznak.Számomra az nem megfelelő megelőzés, hogy nyáron 30 fokban öltözzek fel tetőtől-talpig zárt ruházatba és ne menjek az erdőbe. Kullancsnak is mérget!!!

 • azta

  Csütörtök majd péntekre tervezett szúnyogirtás szombat estére beteljesült. A kertvárosi majálisozók meg Pávával és Csizivel egyetemben kapnak egy kis löttyöt a fejükre.

 • Kertvárosi

  Kb. fél órája repked a fejünk felett a gép! Vagy 10x elment már felettünk, precíz munkát végez.

 • Szudoku

  Szuku! Neved alapján szívtelen, kegyetlen ember vagy, aki előszeretettel gyilkol más élőlényeket. Nem félsz a Jóistentől, hogy a teremtményeit gyilkolod? Ha sok szúnyog van annak is nyilván megvan a célja a teremtésben. Az mondod, “mérget nekik”, pedig közismert, hogy minden természetbe kijutatott méreg végigmegy a táplálékláncon és a végén mi, ember szenvedünk tőle – tényleg ezt akarod? Azt javaslom, gondold meg jobban, milyen felelőtlen, demagóg szöveget nyomsz nyilvános felületeken.

 • Szuku

  Ezek az idióta állatvédők! Emlékszem, hogy pár éve milyen cirkuszt csináltak a szúnyogírtásból. Most itt van, egyre jobban elterjednek ezek a dögök! Mérget nekik!

 • szakértő

  Tisztelt Hozzászólók!

  Nincsenek “mutáns” szúnyogok. Magyarországon 42 szúnyogfaj honos, lehet válogatni közülük. Az Pécsen is repkedő légy nagyságú szúnyogok főként az úgynevezett Balatoni szúnyog (Ochlerotatus annulipes) faj képviselői , korai faj, melynek az idei nagy hóolvadás utáni csapadék sok tenyészhelyet képzett. A szúnyognak nincs mérge. Szúnyogcsípésre javaslom a Fenistil gélt, vagy a védekezést szúnyogcsípés ellen.
  A cikk valóban mellőzi a tudományos alapokat, hivatkozásokat. Pécsen nincs ázsiai tigrisszúnyog.

 • Fakír

  Vicus: Télen a homok az utak mellé is csak tüneti kezelés, nem gondolod? Teljesen rendben van a légi írtás. Elég komikusnak tűnik házilag fújkodni azokat, mikor már lárvaállapotból imágóvá fejlődtek, hogy berepüljenek a lakásokba/házakba csípkedni Pécs lakosságát.
  Ha pedig FIGYELMESEN elolvasod mégegyszer az előző hozzászólásomat, akkor talán számodra is világossá válik, hogy nem bíztatok mindenkit önmaga böködésére, mert ami megoldás nekem megfelel, az pl. Neked akár még károdra is válhat. Javasoltam még a forró mokkáskanál rányomását a csípésre. Ez nem okoz sérüést, mint a tű. Nem vörösizzásban lévő kanálra gondoltam! Épp csak meg kell kapatni gázláng (öngyújtó) felett néhány másodpercig. A csípésre nyomva inaktiválja szúnyog “mérgét” és az enyhe égési sérülés amit okoz, bőrpírt (vérbőséget) eredményez ami segíti a szöveteket a regenerálódásban.
  Ehhez még nem kell fakírnak lenni és kiváltképp nem kell “egyéb vérszívónak” titulálni azt, aki segíteni akar, még akkor se, ha nem értesz egyet vele! (Javaslom, ha van – friss, nem elvakart! – szúnyogcsípésed próbáld ki a mokkáskanalas módszert! Aztán, ha rájössz, hogy működik, akkor legalább egy kicsit szégyeld magad!l De ne köszönd meg…)

 • Vicus

  Fakír! Aki szereti a fájdalmat, és az a hobbija, hogy böki magát, az ne adjon másnak tanácsot. Mi átlagemberek nagyon jól megvagyunk szúnyogok, fakírok és más vérszívók nélkül. Amúgy drága repülős permetezés helyett miért nem osztanak szúnyogirtót a lakosságnak, ahogy télen pl. homokot tesznek ki az utak mellé?

 • Fakír

  Öngyújtóval felhevített injekcióstűvel egy szúrás a csípés közepébe és máris nem viszket többé! Esetleg mokkáskanál ugyanígy felhevített fejét a csípésre nyomni is eredményes. Pillanatnyi fájdalom – számomra inkább csak kellemetlenség volt 🙂 – aztán nincs az idegesítő viszketés, aminek az lenne a vége, hogy az ember sebesre vakarná a csípést, mikor is a körme alatt óhatatlanul jelen lévő kosz elfertőzné az elvakart sebet. Nekem többször bevált. Nem vicc!
  Az igaz, hogy ha fertőzés volt a szúnyog nyálában, az ellen nem véd! 🙁

 • kíváncsi

  lennék , ha már a szúnyogok…
  1. Miért nem indult be április elsején a nagy hangon meghirdetett közmunka program?
  2. Miért nem veszik fel közmunkára a a munkanélkülieket, akik jelentkeznek a Közmunka Irodán? ( Városháza épületében a Perczel utcában)
  3. Mire való a kábítás szúnyogirtás ügyben?
  Felelős persze megint nincs, jól fizetett hivatalnokok persze vannak.
  4. Miért kell mindig odáig eljutnom, hogy újfent leírjam, anno ilyen munkával max 2 hónapig lehetett volna dolgozni.

 • re-Pilóta

  Remélem a használt anyaguk a megnagyobbodott mutáns szúnyogokra is ok!!!!!!!!!

 • Pilóta

  Éva!
  Estefelé, szürkültekor és kora hajnalban napfelkelte környékén. Integetne?

 • Éva

  Keleti városrészben sem volt a repülő!!!!!!!!!! Mikor ér ide??????????

 • azta

  Miért nem volt szúnyogirtás kertvárosban? Hizlalják még őket vagy mi van? 3 napja várom a helikoptert.

 • Új trafiktendert kell kiírni, ez simli!

  A vak komondor szúgyog még a lélekre is veszélyes!

 • re-Tidzsé

  Ja, eddig is voltak szúnyogok, csak nem ekkorák!!!!!!!!

 • Vendelin

  A Polgármesteri Hivatal valóban tele van halálos vérszívókkal, akik épp azon törik a buksit, hogyan lehetne még több pénzt leszívni a pécsiekről. Vajon mikor szabadulunk meg a politikusnak álcázott parazitáinktól?

 • Fűnyíró

  A közterületi fűnyírás azért maradt el,mert a közmunka program keretében szerették volna megoldani.Ezért a munkát eddig végző alvállalkozók nem kapták meg a megrendelést a BIOKOM-tól.Kormányunk néhány munkahelyet teremtett statisztikailag,sok embert viszont munkanélkülivé tett!!!

 • Weber Kristóf

  Sajtóetikai alapállás, hogy nem terjesztünk rémhírt. Ha egy hír mégis riadalmat kelthet, akkor illene hivatkozni, legalább egy linkkel. A cikk miatt letöröltem a portált a könyvjelzőimből, viszlát.

 • Tídzsé

  Mekkora marhaság!!! Megint csőd szélén van mindenki és ki kell találni valamit Magyarország számára, hogy ijesztgessék a népet!!! Készül az ellen anyag amit majd ismét 8-10 ezer forintért kaptok meg!!! Eddig is voltak szúnyogok és lesznek is!!! a Dráva parton is van sok sok szúnyog!!!!

 • lessy

  Talán ha nem csak a rendezvények helyén nyírnák a füvet, akkor kevesebb helyen tudnának meglapulni a szúnyogok és így a permetezés is hiába való.

  Érdekesnek tartom, hogy a várost járva sehol sem lehet találkozni fűnyírókkal, a sztárvendégeknek mutatjuk minden szép és jó a többi utca le van s.arva.

 • szúnyog csípett

  Magyarázza már meg valaki, hogy azok a szúnyogok, amik szinte akkora, mint egy légy , az hol közönséges szúnyog??????????????? Malomvölgy tele volt vele május 1-én, Pécs más területén is találkoztak vele és Pécs melletti helyeken is. Szóval? Ha nem tigris szúnyog, akkor milyen fajta? Esetleg valami mutáns sz.a.r, mint amiket a filmekben láthattunk eddig? Most már a valóságban is. Vajon miért? Sok az ember, irtani kell őket????

 • pontosítás

  Azért hozzátenném, hogy szerdán késő délután kertváros felett 1 kört megtett a repülő, szórt valamit.
  Csütörtökön NEM volt. Mára ( péntek ) ígérték, de ma sem volt.

  A szúnyogok száma érezhetően nem csökkent !!

  Az elmúlt években a repülő kis magasságban több sávban szórt, és akkor valóban jelentősen csökkent a szúnyog létszám.
  Igen, tudom az elmúlt 8 év!!