Halálra ítélik a pécsi dönert?

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 23: An employee of a Doener kebab stand serves a Doener sandwich on February 23, 2013 in Berlin, Germany. The Europe-wide scandal over the contamination of beef products with horsemeat has reached the German capital, where, after laboratory tests, the latter has also been discovered in the city in two Doener sandwich stands and in frozen meat from a discount store. Authorities across the Continent continue to investigate the origin of ready-made lasagne that was labeled to contain only beef when it in fact also contained horsemeat. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

A Zöldeknek és a szocialistáknak köszönhetően végleg elbúcsúzhatunk a dönertől, nyomásukra az Európai Parlament ugyanis olyan döntést hozhat, aminek következtében bezárhatják boltjaikat a pécsi dönerárusok. A török gyorsétel nyársra húzását, az élelmiszeriparban széles körben alkalmazott foszfát teszi lehetővé, melynek használatát betiltanák, az egészségtelen határhoz azonban napi 31 dönert kéne megennünk.

hirdetés

A napokban derült fény ara, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban. Amennyiben az EP elfogadja a bizottság álláspontját, az egész ágazatot végveszélybe sodró döntés születhet decemberben.

Az élelmiszeripar egyébként széles körben alkalmaz foszfátot a vízmegkötő tulajdonsága miatt. A dönerhús-gyártásban is nagy szerepe van, az anyag nélkül ugyanis kiszáradna és szétesne a nyársra rétegzett hús. Betiltásával érthetően összeomlana a dönerhús-gyártás.

31 dönert kérnék elvitelre!

Bildnek Renate Sommer, az EP egészségpolitikára szakosodott képviselője rámutatott, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai alapján a foszfátbevitel napi 4200 milligrammig veszélytelen, egy adag dönerhús pedig mindössze 134 milligramm foszfátot tartalmaz.

A dönerfogyasztás révén egy év alatt legfeljebb annyi foszfátot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit másfél liter kóla elfogyasztásával.

Lapunk megkereste a pécsi dönereseket is, kíváncsiak voltunk, hogy egyáltalán hallottak-e az ügyről, és ha igen, akkor mit gondolnak róla. Czakó János, a Jam Döner & Pizza kereskedelmi vezetője elmondta, hogy nem tartja elképzelhetőnek, hogy elfogadják a döntést.

– Ez az ágazat több százezer embernek ad megélhetést Európában, ezért abszolút életszerűtlennek tartom, hogy ez az EU-s szabály életbe lépne – mondta Czakó. Hozzátette, hogy szerinte csak vaklárma az egész, nem tudja elképzelni, hogy olyan szabály napvilágot lásson, ami ennyi embertől venné el a munkát.

Szakcsi Dávid, a Mumi’s Kebab tulajdonosa elmondta, hogy amint elért hozzá a hír, azonnal felvette a kapcsolatot a ljubljanai beszállítójukkal, akik közölték, hogy abban az esetben, ha elfogadja az Európai Parlament a javaslatot, akkor sem dőlne be az ágazat, mert vannak b-tervek arra az esetre is.

Megkerestünk beszállítókat is, azonban használható információt nem tudtunk kicsikarni a magyarul alig-alig beszélő nagykereskedőktől. Egy gyömrői gírosznagyker vezetője például, miután lassan, tagolva elmagyaráztuk a szomorú híreket, erős akcentussal közölte: “én nem tudok adni neked foszfát!”

Döner, gírosz, kebap vagy kebaba? Mi micsoda, és miben különböznek?

A döner és a gírosz tulajdonképpen egy és ugyanaz az étel, az előbbi török, míg utóbbi a görög elnevezés – mindkét kifejezés egyébként forgót jelent, a tűz előtt forgatott, rétegelt húsra utalva.

A kebab vagy kebap szintén törökül jelenti a forgatott húst, vagyis ahogy a döneresnél, a kebabosnál is a megszokott módon, pitában fogjuk kapni a húst, némi zöldséggel és öntettel. Eredetileg bárányhús való a pitába, de néhol – a bárányhús népszerűtlensége miatt – marha- vagy csirkehúst adnak. Ezzel kapcsolatban Pécsen sincs egyetértés, van ahol meg sem kérdezik, hogy milyen hús kerüljön a gíroszba, de van olyan hely, ahol választani is lehet a három hús közül. Végül itt van még a dürüm, amely egy tortillatésztába tekert hús, saláta és sajt keveréke. Egyébként nem tévedünk, a magyar helyesírás szerint a gírosz márpedig gírosz.

A Magyarországon döner kebapként is ismert szendvicsre egész iparág épült, amely törökök – illetve török bevándorlók – ellenőrzése alatt áll. A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van, a berlini székhelyű ATDID.

  • bocsánat elnézést

    Egyrészt ugye ez egy kamu hír. Másrészt meg nem foszfátot, hanem döghúst viszel a szervezetedbe, de sebaj.