Gyors és fájdalmas halált oszt a dizájnerdrog

Aligha gondolják át azok a fiatalok, akik hétvégente csak úgy lazulásképpen benyomnak valamit, hogy ezzel saját sírjukat ássák, vagy pedig “csak” elmeháborodottak, betegek lehetnek egész életükben, mégis csinálják. Pécsen akár 20 ezer fiatal már kipróbálhatott valamilyen drogot – sürgősen lépni kell.

hirdetés

Hepatitis A, B, C, D, E, F, G, HIV-fertőzés, TBC – ezeket lehet elkapni az intravénás droghasználattal. A betegségek közt ott vannak halálosak, de ha sikerül is valahogy meggyógyulni, az is kínszenvedéssel jár.

– A Hepatitis C ellen kétféle gyógymódot alkalmaznak, az egyik kétmillióba kerül a társadalombiztosításnak, a másik 30-40 millióba – mondta Szemelyácz János, a Pécsi Drogambulancia vezetője – Az elsőnek is sok mellékhatása van, félévig tart, a másikat pedig csak akkor kaphatja meg a páciens, ha az első nem használt.

A Hepatitis C súlyos májkárosodást okoz, az AIDS ellen továbbra sincs ellenszer, míg a kezeletlen TBC szintén megöli a gazdatestet.

– Megdöbbentő volt az a felmérés, amit a keleti városrészben az intravénás droghasználók között végeztek. Kiderült, hogy 10 emberből 8-nál kimutatható a Hepatitis C – tette hozzá Szemelyácz, aki szerint ez összefüggésben van azzal, hogy az ott élők nincsenek tisztában a veszélyekkel. Ezt alátámasztja az is, hogy Kertvárosban sokkal több drogos van, mégis, az ott, ugyanebben a témakörben végzett felmérés azt mutatta, hogy 50 drogos közül “csak” 23-an volt fertőzöttek. Bár Pécsen még nem találkoztak HIV-pozitív droghasználóval, ám a fővárosban és Szegeden már igen – ez pedig komoly figyelmeztetés.

A dizájnerdrogok elterjedése miatt szinte hetente jelennek meg újabb és újabb “gyilkos” szerek.

– A gyógyszergyárak a forgalomba hozatal előtt hosszú évekig tesztelik, kísérleteznek az adott gyógyszerrel, számos vizsgálatot végeznek. Ehhez képest Kínában, az  illegális laborokban elkészítenek valamit, fogalmunk sincs, hogy miből, aztán ezt veszik meg a fiatalok – tette hozzá.

A helyzet azért is elkeserítő, mert senki nem tudja pontosan, hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek annak, hogy valaki csak kipróbálta ezeket a kotyvalékokat, mivel csak 4-5 éve jelentek meg a piacon – a rendszeres használóknál akár pszichózist, testi, szellemi leépülést és halált okozhatnak. Ráadásul akár 1-2 lövés után is függőség alakulhat ki.

Szemelyácz elmondása szerint az is komoly gond, hogy az elmúlt években milliárdokat vontak el a megelőzésre fordított forrásokból, holott nem lehet tovább várni, lépni kell: a becslések szerint csak Pécsen a 30 év alattiaknak az 50-60 százaléka már találkozott droggal, és nagy százalékuk ki is próbálta. Ez 20-25 ezer fiatalt jelent.

– Látszik, hogy a tiltás nem jött be, szociális munkások kellenének az iskolákba, valamint folyamatos felvilágosítás, és akár azon is el kellene gondolkodni, hogy bizonyos szereket megtűrtként engedélyezni kellene – fűzte hozzá.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint több sikeres felderítésük és elfogásuk volt az elmúlt időszakban. Júliusban például több száz darab kábítószergyanús tablettát foglaltak le a rendőrök, miután két férfi autóját ellenőrizték a Surányi Miklós úton, és ezt követően házkutatást is tartottak náluk. Nem sokkal később, augusztusban szintén két férfit állítottak meg, tőlük 13 kábítószernek tűnő fehér port tartalmazó tasakot, valamint kábítószer fogyasztáshoz használt eszközöket foglaltak le. A rendőrség ugyanakkor közölte: továbbra is kiemelt figyelmet fordítana a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények felderítésére.