Gyorsan döntenek Simon millióiról

Két héten belül dönthetnek Simon Gáborról a pécsiek, miután megérkezett az Országgyűlés mentelmi bizottságának felkérése a Pécsi Tudományegyetem jogi karára. Hamarosan összeül az ex-MSZP-s ügyében eljáró szakbizottság és ha a jogászok úgy döntenek, akkor lehet, hogy Simonnak vissza kell fizetnie azt a 40 millió forintot, amelyet az Országgyűléstől vett fel a ciklusban.

hirdetés

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága a múlt héten ismét Simon Gábort, az MSZP bukott elnökhelyettesét kérdezte volna arról, honnan van az a 240 millió forint, amit 2008 óta rejtegetett egy külföldi bankszámlán. Ám Simon ezúttal sem jelent meg az ülésen.

A politikus a pénzt egyetlen egyszer sem vallotta be vagyonnyilatkozatában, a botrány kirobbanása után sem adott magyarázatot annak eredetére, inkább lemondott mandátumáról. Most az a kérdés, hogy Simon Gábornak kifizetett képviselői juttatásait, amiket a 2009 óta, az első rossz vagyonnyilatkozata után kapott – kb. 40 millió forintot – vissza kell-e fizetnie.

Simon Gábor
Mesterházynak kell magyarázkodnia Simon helyett

Kecskés László, a jogi kar dékánja elmondta, három főből álló bizottság vizsgálja majd a jogi kérdést. A dékán mellett a testület tagja lesz dr. Nochta Tibor, a polgárjogi tanszék vezetője és Fabó Tibor adjunktus.

Kecskés szerint annyi bizonyos, hogy a polgárjogi törvény vonatkozó szakaszait, valamint az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló paragrafusokat kell tüzetesen áttekinteniük, ami alapján elkészítik szakvéleményüket. A munkát várhatóan két hét alatt végzik el.

A mentelmi bizottság a KDNP-s elnöke, Rubovszky György hétfőn, a testület zárt ülése után azt mondta, hogy bár felbontották a hozzátartozók vagyonnyilatkozatait is, azokból újabb információ nem derült ki, így továbbra sem tudni, honnan származik Simon Gábor pénze. A testület ugyanakkor a következő ülésére meghívta Mesterházy Attila MSZP-elnököt is, hogy tisztázza: mire alapozza azon kijelentését, hogy a felhalmozott pénznek nincs köze a politikához.