Ipari park: hamarosan benépesülhet

Több potenciális befektetővel tárgyal a pécsi önkormányzat a déli ipari parkban való letelepedésük kapcsán. Nemsokára konkrét megállapodásokra is sor kerülhet.

hirdetés

2009-ben indult el az a munka, amelynek célja minél több befektető Pécsre csábítása. A pécsi önkormányzat abban az évben hozta létre osztrák partnerével a déli ipari parkot, s ugyanabban az évben készült el a város úgynevezett befeketetésösztönzési stratégiája is. Ennek azóta számos eredménye lett.

– Elég csak a tavalyi évre visszatekinteni: a nagy múltú Harman, az amerikai hangszer- és erősítőgyártó cég 64 helyszín közül választotta ki városunkat. Ez a példa is jól mutatja, hogy a befektetők kegyeiért óriási harc folyik, nemcsak Magyarországon és Európában, hanem a világ számos pontján. Léteznek hasonló városok, iparterületek, mint Pécs, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy elnyerjék a befektetők kegyét – fogalmazott Csizi Péter országgyűlési képviselő.

A politikus hozzátette, hogy Pécs is ezt teszi, amelynek köszönhetően a város már felkerült a befektetői térképre.

– Ma már nem csupán sikeres projekteket hajtottunk végre és kötöttünk szerződéseket új befektetőkkel, hanem heti szinten tárgyalunk újabb és újabb befektetői körökkel. Az ő üzleti érdekük és védelmük érdekében minden esetben titoktartási szerződést kötünk, ezért semelyik befektetőről nem tudok részletes információt adni és azt sem mondhatom el, hogy milyen szinten tartunk.

Ipari-Park1
Hamarosan új csarnokok és gyáregységek épülhetnek

Mint mondta, ezeket a szabályokat be kell tartani, hiszen ez a diszkréció az első helyen szerepel az üzleti partnerek preferenciasorrendjében.

Ugyanakkor az önkormányzatot az egyetem és a magyar állam is támogatja a gazdaságélénkítésben.

– Minden esetben partnerünk az egyetem és minden tárgyalásnál arra is fókuszálunk, hogy milyen esetleges új pluszképzést kellene indítani, hogy a munkahelyteremtésben élen lévő, új partnerünk megtalálja a legképzettebb munkatársakat. De talán ennél fontosabb, hogy minden esetben partner a magyar állam is. A Harman esetében látszott, hogy Pécsre telepedését jelentős kormányzati támogatás révén tehette meg.

A partnerség nemcsak abban nyilvánul meg, hogy adott befektető állami támogatást kap, hanem abban is, hogy kiajánlják az államhoz érkező befektetői igényeket Pécsre és Pécs irányába. Három év alatt annyit sikerült elérni, hogy míg korábban tíz befektetőből mindössze egy jött le Dunántúlra, addig ma már ez a szám jóval magasabb, tízből hat van kiajánlva Dunántúlra, és tízből öt érkezik Pécsre. Nincs olyan hét, hogy ne jelennének meg új befektetők.

Csizi Péter elárulta, hogy két fontos szempontot vesznek figyelembe a tárgyalások során. Az egyik a fenntarthatóság, a másik a hozzáadott érték.

– A fenntarthatóság keretében olyan területet keresünk, amely az informatikai bérgyártással ellentétben – lásd Elcoteq – jóval hosszabb távú piaccal rendelkezik. Az mindenképpen fontos, hogy ha új befektető érkezik, akkor hosszú távon gondolkodjon városunkban.

A hozzáadott érték a másik figyelembe veendő szempont.

– Nem alacsony bérmunkára keresünk befektetőket – néha egyébként jönnek ilyenek is -, hanem mi kifejezetten olyanokkal tárgyalunk és olyanokkal szeretnénk megállapodni, akiknél magas a hozzáadott érték. Ki lehet aknázni az egyetem adta lehetőségeket, így a hosszú távú célunk az, hogy azok a fiatalok, akik Pécsen elvégzik az egyetem egyik karát, azok a diplomaszerzést követően ne hagyják a várost, rosszabb esetben az országot, hanem itt kapjanak lehetőséget a munkavállalásra.

Csizi Péter hangsúlyozta, hogy az új munkahelyek és befektetők mellett a már Pécsen működő cégek fejlesztéseit is ösztönözni kívánják.

– Külön öröm, hogy a BAT minden évben fejleszt és minden nyáron bejelent 100-150 fős plusz munkahelyet. Lényeges, hogy a Hauni megvásárolta a Vásártér egy részét, amelyen már elindult a fejlesztésük első üteme. A lényeg tehát, hogy kettős stratégiát kell folytatnunk: szükségünk van új befektetőkre, de meg kell becsülnünk a régieket is.