Magasház: ezért bonthatják le

Nem kell megvárni azt, hogy Pécs birtokába kerüljön a Magasház ahhoz, hogy nekiláthassanak az épület bontásának. Az önkormányzat már egyeztet a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Kft.-vel.

hirdetés

A Magasházat birtokló La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft. felszámolása már közel másfél éve húzódik, a bíróságon ugyanis egy spanyol társaság, a Share-Capital meg is támadta az épület értékesítését, amely során tavaly az önkormányzathoz került az ingatlan. Előbb a Tatabányai Törvényszék, majd pedig a Kúria is a spanyoloknak adott igazat, ezért most a felszámolónak, a Nemzeti Reorganizációs NKft.-nek újra kellett indítania az eljárás ezen részét. Nagy László felszámoló nemrég úgy nyilatkozott, hogy az ingatlan becsértékének megállapításához igazságügyi szakértőt rendeltek ki, meg is történt már a helyszíni bejárás, a szakértő felmérte a helyzetet.

Lovász István, Pécs jegyzője júliusban azonban úgynevezett ideiglenes intézkedést hozott, amelyben végzéssel a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében az épület bontását  rendelte el.

A végzésben nincs arra vonatkozó rendelkezés, hogy mikorra kell befejezni a munkát, de a döntés jellegéből adódóan, a technológiai sajátosságokból következő legrövidebb határidő az irányadó.

A polgármesteri kabinet szerint az új helyzetben nem szükséges az, hogy a város birtokában legyen az ingatlan, mert ezúttal a jelenlegi helyzetben a hatósági intézkedés foganatosításáról van szó. Mint megtudtuk, a felszámolási eljárás zajlik tovább a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

Az önkormányzat a héten ugyanakkor már le is zárta a bontásra vonatkozó közbeszerzési eljárást,  amelyen a nyertes a STRABAG-MML Kft. és Land-Bau Kft. konzorcium lett 980 milliós ajánlatával.

A közbeszerzési törvény szabályai szerint most meg kell várni a szerződéskötési moratóriumot, illetve a szerződés hatályba lépésének feltétele a bontásra szánt kormányzati támogatás megléte is. Amint ezek a kitételek teljesülnek, a lehető legrövidebb időn belül indulhatnak meg a tényleges munkálatok. A munkaterület biztosításáról a tulajdonos képviselőjével, a felszámolóbiztossal már megindultak a szükséges egyeztetések.

A spanyol Share-Capital volt az egyébként, amely 2008-ban kölcsönt adott Grupo Miltonnak a pécsi ingatlancsomag megvásárlásához. A Share-Capital ezért 2,26 milliárd forintos jelzálogot jegyeztetett be a Magasházra.