Hamarosan eldől, hol lesz az új Csontváry Múzeum

Lejárt az új Csontváry Múzeum helyére kiírt tervpályázat határideje, június végén kiderül, hogy a kormány hol szándékozik létrehozni a géniusz alkotásait bemutató új tárlatot. A pécsi önkormányzathoz több megkeresés is érkezett.

hirdetés

Mint ismert, a Miniszterelnökség nyílt ötletpályázatot írt ki Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait méltó módon bemutató „kiállítótér” lehetséges megoldásainak bemutatására. Az ötletpályázat egyfajta tiszteletadás a festő végakarata előtt, tisztelgés az általa készített, hadiárvák és rokkantak javára tervezett kiállítás előtt.

A városvezetés azt szeretné, hogy az új kiállítótér is Pécsen legyen. Ennek érdekében az önkormányzat felajánlotta segítségét azon pályázók számára, akik szintén Pécs városában képzelik el az új tárlat helyszínét.

új csontváry
A város a Káptalan utcában képzeli el az új múzeum helyét

Az ötletpályázatra május 31-ig lehetett jelentkezni. Páva Zsolt polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy komoly érdeklődés nyilvánult meg az általuk felajánlott lehetőség iránt.

– Mivel az interneten elérhető volt a pályázati anyag, a pályázóknak elvileg nem kellett kapcsolatba lépniük a várossal. Ezért valószínűsíthetően jelentős számú pályázó töltötte le az anyagokat. Az biztos, hogy hat közvetlen megkeresés jutott el hozzánk további kérdésekkel.

Mint a városvezetőtől megtudtuk, az érdeklődők nem pécsiek voltak, ami nem meglepő, hiszen az esetleges pécsi jelentkezők jól ismerték a helyszínt és a körülményeket. Azok, akik megkeresték a pécsi önkormányzatot, jellemzően a helyszín adottságai iránt tudakolóztak, illetve a város területtel kapcsolatos szándékaira voltak kíváncsiak. (A város a Káptalan utcai egykori szabadtéri színpad területét jelölte ki lehetséges helyszínként.)

– A város minden olyan információt, alapadatot megadott, ami a sikeres pályázati anyag elkészítéséhez szükséges volt. Az önkormányzat a pályázók rendelkezésére bocsátotta a terület helyszínrajzát, a geodéziai felmérést, terepmetszeteket, fúrásszelvények adatait és a geológiai, geotechnikai szakvéleményeket is, valamint a Csontváry Múzeum képeinek műtárgyleírását – tette hozzá a polgármester.

A pályázat kapcsán megkerestük a Miniszterelnökséget is, még várjuk a válaszokat kérdéseinkre.