Varjak: hamarosan enyhül a helyzet

Nemsokára folytatódhat a varjak elleni küzdelem Pécsen, miután az önkormányzat engedélykérelmet adott be a madarak fészkeinek eltávolítására azokról a helyekről, ahol azok a legnagyobb problémát okozzák a lakosságnak. Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint heteken belül elindulnak az erre irányuló munkálatok.

hirdetés

Mint ismert, Kertvárosban hatalmas problémát okoz a városba költözött vetési varjak ricsajozása és folyamatos piszkítása, ezért az érintett lakóközösségek petícióval fordultak az önkormányzathoz, hogy intézkedjen az áldatlan állapotok megszüntetéséről. A lakók szerint elsősorban nem is a zaj és a madarak jelenléte zavarja őket, hanem az a hatalmas mennyiségű ürülék, amelyet elpotyogtatnak a járdákon, a lépcsőházak előtt, a játszótereken.

Csizi Péter vette át a lakók petícióját, aki akkor ígéretet tett, hogy végleges megoldást találnak a problémára. A politikus most azt mondja, hogy már beadták kérelmüket az illetékes hatósághoz, hogy eltávolíthassák a madarak fészkeit.

– A fészekrakást követően, a költési időszakban semmit sem tehettünk. Az önkormányzat azonban beadta engedélykérelmét a környezetvédelmi hatósághoz, amely engedély a reményeink szerint a következő napokban megszületik. Ezután pár héten belül elindulhat az a program, amelynek keretében hathatós beavatkozást végezhetünk a probléma megoldása érdekében – közölte lapunkkal a politikus.

vetési varjú

Csizi Péter szerint most elsősorban Kertvárosra koncentrálnak majd, azokra a helyekre, ahonnan a lakossági panaszok érkeztek, de azokon a területeken is rendet tesznek, ahol az ÁNTSZ már kötelezte az önkormányzatot, hogy népegészségügyi és higiénés okokból tisztítsa meg a környéket.

– “Vicces”, hogy míg az ÁNTSZ felszólította az önkormányzatot a madárürülékek eltüntetésére, addig a környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt a fészkek eltávolítására. Mi az érintett területeken folyamatos takarítást rendeltünk el, volt, hogy én magam is takarítottam azokon a helyeken, ahová az ÁNTSZ riadót fújt. Ennek ellenére tartós megoldást szeretnénk elérni – fogalmazott a képviselő, aki szerint a következő hetekben megtisztulhatnak a fészkektől az érintett helyszínek. Az akciót a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal közösen, a szervezet szakmai útmutatásai alapján fogják végrehajtani.

varjúfészek1
Korábban már távolítottak el varjúfészkeket Pécsen.

Természetesen nem örül az intézkedésnek Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei irodavezetője. Mint mondta, nincs olyan megoldás, amely mindkét fél – a madarak és az emberek – számára ideális lenne.

– Nem tudom, hogyan fogják eltávolítani a fészkeket, semmi információm nincs erről. Amúgy pedig teljesen értelmetlen az egész, csak annyit fognak elérni, hogy a madarak még jobban szétszóródnak a panelek között és még több problémát okoznak majd.

A szakember szerint nincs végleges megoldás, hiszen hacsak nem vágják ki Pécs összes fáját, a varjak valahol mindig fészkelni fognak. Meglátása szerint a lakosságnak kellene toleránsan viselkedni a madarakkal szemben, hiszen nem ők tehetnek a kialakult helyzetről.