Hamarosan licitálhatunk a baranyai földekre

Sam Marshall of Hudson & Marshall (not seen) prepares to drop his gavel signaling bidding is over and another house is sold at an auction of foreclosed homes in Denver April 19, 2008. Over 400 people attended the auction selling almost 100 lender-owned properties. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES) - RTR1ZOCL

Egy kicsivel több mint egy hónap múlva kezdődnek Baranya megyében a földárverések, amelyek során 470 ingatlanra licitálhatnak az érdeklődők. A folyamat előkészületeiről, szabályozásáról és lefolyásáról Horváth Zoltán kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót kedden délután a megyei kormányhivatalban.

hirdetés

Október 22-től már megtekinthetők a Baranya megyében megpályázható állami földek helyrajzi számai a Nemzeti Földalap és a kormányhivatal honlapján. A földárverések megfelelő lebonyolítására elkészült szabályrendszer lehetőséget ad arra, hogy az állami földek értékesítése átláthatóan, nyilvános keretek között folyjon.

földárverés

Horváth Zoltán kormánymegbízott az eljárásról szólva elsőként azt emelte ki, hogy november 23-án tartják az első nyilvános árverési napot a kormányhivatal Kodó dűlői épületében, ahol egyszerre két helyiségben, heti hat napon keresztül napi nyolc-kilenc földterület árverési eljárást szeretnének lebonyolítani, hogy a terveiknek megfelelően december 23-ig megtörténjen a 470 baranyai földterület értékesítése.

– A kormányhivatal feladata, hogy megszervezze az eljárást, helyszínt és adminisztrációt biztosítson. A 470 baranyai földterületről minden fontos információt közlünk: az árát, a jelenleg terhelt haszonbérleti időszakát, a terület besorolását – hiszen nemcsak szántókról van szó, hanem rétekről és legelőkről is. A potenciális vevők megtudhatják, hogy a terület 1/1-es-e, vagy osztatlan közösben részarányt jelez-e, mekkora annak a 10 százalékos biztosítéknak a mértéke, amit kell fizetniük.

Fontos tudni, hogy licitálni csak az tud, aki 30 ezer forintos regisztrációs díjat fizet, emellett megfelel három alapvető követelménynek.

– Helyben lakónak kell lennie, azaz 20 kilométeres körzetben kell élnie; nem lehet a birtokában 300 hektárnál nagyobb földterület; valamint regisztrált földművesnek kell lennie. Mindezekről hatósági bizonyítványt kell bemutatnia – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

S mekkora induló összegről indulnak a licitek?

– A Nemzeti Földalapkezelő felmérette ezeket a földeket egy értékbecslési eljárás során, ehhez a helyben szokásos árhoz képest plusz tíz százalékos felárat tartalmaznak majd az árak. Ez azért fontos, mert az állam csak ezen az áron fogja eladni a földeket.

Az árverésekre 3 hektárnál nagyobb területek esetében kerül sor, a 470 érintett baranyai terület döntő többsége 3 és 10 hektár nagyságú. Lényeges, hogy vásárlás után a földeket nem lehet eladni, azokra elidegenítési tilalom vonatkozik.