Hamarosan nyit a bánya

Még idén szeretné elindítani a vasasi külfejtésben a termelést a Pannon Hőerőmű Zrt. – jelentette be a Mecseki Bányászati Klaszter vezetője, Komló polgármestere szerdán. Polics József szerint a szenet lakossági értékesítésre szánják és jóval olcsóbban adják majd, mint az importból származó tüzelőt. 

hirdetés

Mint azt elsőként megírtuk, megkapta a környezetvédelmi engedélyt a vasasi külfejtés elindításához a Pannon Hőerőmű Zrt., így immár a bányakapitányság engedélyére várnak csak, hogy beindíthassák a termelést. Ez még egy-két hónapot vesz igénybe, utána biztos a start.

Polics József, a Mecseki Bányászati Klaszter vezetője a szerdai tájékoztatón közölte, a tervek szerint még idén kinyithat újra a bánya, azt követően, hogy az 1993-ban született kormánydöntés alapján a 2000-es években bezárták.

urán bányászat

– A korábbiakhoz képest jelképes az évi 15 ezer tonnányi kitermelendő szén mennyisége, de ez a lépés mérföldkőnek számít a mecseki bányászat újraindításában, és azért is fontos, mert hazánk a földgáz miatti energiafüggését is enyhítheti – tette hozzá Polics. – A feketeszenet lakossági értékesítésre szánják a térségben, és az előzetes kalkuláció szerint az import tüzelőanyagnak a harmadáért adják majd.

A tervek szerint a hosszú kihagyás után idén Komlón ismét elindított vájárképzés gyakorlati helye is lesz a vasasi bánya. A külfejtés korábban 25 éven keresztül működött, ezen időszak alatt 5,5 millió tonna ásványi kincset termeltek ki. A föld mélye azonban jelenleg is további 3 millió tonnányit rejt, ám a most induló üzemi időszakban 100 ezer tonnát emelnének ki a munkagépek. Ez a mennyiség a bányatelek kiterjesztése és a zöldterületek csökkentése nélkül is hasznosítható.