Támad az influenza

Országos szinten tombol az influenzajárvány, Pécset egyelőre elkerülte a betegség. Leginkább megfázással és hasmenéses panaszokkal keresik fel a háziorvosaikat a pécsiek. A megelőzésre még most is érdemes odafigyelni.

hirdetés

Az Országos Epidemiológiai Központ (EOK) jelentése szerint már országos járvány van, jócskán megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvosukat felkeresők száma. Ennek ellenére Pécsen a legtöbb esetben megfázás, torokfájás, hasmenés tüneteivel fordulnak orvoshoz az emberek.

– Pécset még nem érte el az influenzajárvány, az ilyenkor előforduló szokványos esetekkel keresnek fel a betegeim – mondta dr. Princz János háziorvos. – Fontos, hogy sok vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt együnk, pihenjünk és sok folyadékot igyunk, mindezekkel ellenállóbbá tehetjük szervezetünket.

A betegség megelőzésében segíthet a szaunázás, de  betegen ez már nem ajánlott, ugyanis a forró levegő nem tesz jót a sérült légutaknak, ráadásul másokat könnyen megfertőzhetünk. Betegen lehet inhalálni, ami különböző illóolajokkal vegyítve még hatásosabb, viszont ebben az esetben is kerülni kell a forró gőzt.

A napsütés és az egyre jobb idő sokakat csábít ki a szabad ég alá, a terekre, az éttermek teraszaira, viszont ilyenkor megfázni is könnyebb – figyelmeztet a háziorvos.

Influenza1

– A megbetegedések inkább a fiatalokat, illetve a fiatal középkorúakat érintik, akik felelőtlenebbek az idősebbeknél, a jó idő közeledtével könnyebben veszik le a kabátot, vagy ülnek le a hideg kőre, emellett többet járnak társaságban, így nagyobb eséllyel szednek össze valamit – magyarázta Princz.

Amennyiben egy hét után sem enyhülnek a tünetek, esetleg már láz is társul a torokfájás, köhögés, valamint hasmenés mellé, mindenképp háziorvoshoz kell fordulni.

A megyében mérsékelten, harminc százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, leginkább a 14 éven aluli fiatalok érintettek. A legtöbben Siklóson fordultak orvoshoz panaszaikkal. Pécsen egyelőre nem beszélhetünk járványról, lassan ugyan, de már terjed a betegség – tudtuk meg dr. Kiss Gabriellától, a megyei tisztiorvosi szolgálat osztályvezetőtől.

[box title=”Az influenza”]A betegség jellegzetes tünetekkel jelentkezik, a lázhoz, köhögéshez, torokfájdalomhoz, orrduguláshoz és -folyáshoz társul még izomfájdalom, fejfájás, fáradtság és hidegrázás is. Az influenza lappangási ideje egytől négy napig terjed, azonban akár egy egész héten át is tarthat, viszont szövődmény nélkül magától gyógyul. Az EOK szerint leggyakrabban az 5 és 24 éves korosztály körében fordul elő a betegség.[/box]