Hamis kölcsönszerződést kötött a volt MSZP-s

S. L. L. volt MSZP-s önkormányzati képviselő is részese volt a Keleti Kft.-t érintő költségvetési csalásnak és vesztegetésnek – derült ki a vádiratból az ügy bírósági tárgyalásán. Az építőipari cég 26 millió forint áfahiányt okozott, 40 millióval csökkentette a társasági adót és 69 milliós költségvetési kárt okozott.

hirdetés

A Keleti Kft. ügyében kezdődött bírósági tárgyaláson derült ki, hogy a volt MSZP-s képviselő a cég vezetőjével, K. Jánossal egy 21 milliós hamis kölcsönadási szerződést között. S. L. L.-t, mint régi ismerősét kereste fel az elsőrendű vádlott K. János, hogy baráti szívességet kérjen tőle.

A kérés egyszerű volt: vállalja-e ő és felesége, hogy tényleges tartalom nélkül kössenek kölcsönadási szerződést, hogy a Keleti Kft. házipénztára pozitív legyen. S. L. L. csak úgy ment bele, ha ügyvéd előtt kötik meg a megállapodást, ezért bevették K. A pécsi ügyvédet is, aki még abba is belement, hogy a 21,6 millió forintos valótlan szerződést hamis dátummal hitelesítse.

Az ügyet később elkülönítették, majd megszüntette az ügyészség, de mindhárom résztvevőt megrovásban részesítette. Az ügyvéd ellen a Pécsi Ügyvédi kamara is vizsgálódott, úgy tudjuk K. A megúszta egy minimális pénzbüntetéssel.

A fő ügyben a Baranya Megyei Főügyészség emelt vádat K. János pécsi vállalkozóval szemben költségvetési csalás és bűnszervezetben elkövetett vesztegetés miatt. A másodrendű vádlottat, K. bizalmasát, G. Danielt bűnsegédlettel vádolják.