Hányós vírus üti ki a pécsieket

Akár magas láz is kísérheti azt a vírusos betegséget, amely az elmúlt napokban egyre nagyobb számban szedi áldozatait Pécsen. Akik elkapták, kínzó hasgörcsökre, hasmenésre, hányásra, levertségre panaszkodnak. Kezelés és odafigyelés nélkül a kórházi ágyon köthet ki a fertőzött. Ellenszer nincs, de ha a lehető legjobban figyelünk a higiéniára, megúszhatjuk.

hirdetés

Több pécsi háziorvos is megerősítette: egy új vírus terjed a városban, s a rendelőkben egymásnak adják a kilincset a betegek szinte ugyanazokkal a tünetekkel. Levertségre, hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodnak, a gyengébb szervezetűeknél magas lázzal is jár a betegség.

– Halmozódnak az esetek, ami azt jelenti, hogy terjedőben van egy ilyen vírus. A héten is egyre több beteg keresett meg engem a fenti tünetekkel, s a kollégák jelzései is azt mutatják, sokasodik a megfertőzöttek száma – erősítette meg lapunknak a közösségi portálokon is terjedő hírt a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke, aki maga is háziorvosként dolgozik.

Lázcsillapítót, esetleg széntablettát írnak csak fel

Ő azt mondja, a doktorok nem tehetnek mást, mint a tüneteket enyhítik, hiszen ellenszer nincs.

– Láz esetén csillapítót írunk fel, komoly diétát javasolunk. Hasmenés esetén egy napig nem szabad ennie a betegnek, csak folyadékot ihat, s később is csak lassan szabad elkezdeni a táplálkozást. Folyadékból is elsősorban a hideg, akár jeges vizet ajánljuk, mégpedig szigorúan a szénsavmentes változatot. Naponta akár három-négy litert is érdemes bevinni a szervezetbe kisebb adagokban, akár tíz-húsz percenként. Így 3-4 nap alatt jobban lesznek a betegek – mondja Princz János.

Kassay Veronika, a népegészségügyi szolgálat helyi vezetője szerint a betegség megelőzhető.

– Komolyan oda kell figyelni a higiéniára, mert a széklettel terjed a betegség. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy különösen figyeljen a mosdók megfelelő használatára, a gyakori kézmosásra. Erős, fitt szervezettel rendelkezők így megelőzhetik, hogy megtámadja őket a vírus – így Kassay.

A szakember egyébként azt mondta, egyelőre járványról még nem beszélnek, mert a háziorvosok nem jelentettek akkora számban hasonló megbetegedéseket, hogy riadót kelljen fújni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne tömeges a megbetegedés – tette hozzá.

– Az orvosok legtöbbször tüneti kezeléssel megoldják a problémát, pedig népegészségügyi szempontból is fontos lenne, hogy jelentsék számunkra az egymással összefüggésbe hozható megbetegedéseket – tette hozzá Kassay Veronika.

[frame]

A Balatonról jött?

A Balaton déli partján mintegy negyvenen fordultak orvoshoz, négy ember állapota pedig olyan súlyos volt, hogy kórházba kellett vinni őket a minap. Bár a pécsi eseteket még nem hozták összefüggésbe a nyaralóhelyeken tapasztalhatóakkal, egyes vélemények szerint a Balatonról hazautazók miatt terjedhetett el Pécsen is a nyaranta egyébként időről időre felbukkanó betegség.

[/frame]