Három gyerek és elengedik a hitelt?

A kormány azt tűzte ki célul, hogy komoly engedményeket tesz azoknak a diákhiteleseknek, akik gyermeket vállalnak. A képzés ideje alatt jelentős hiteltartozást lehet összeszedni, de lehet, hogy egy gyermek még tovább ront a szülők anyagi helyzetén. A hármasiker-szülés lehet a megoldás?

hirdetés

Sajtóhírek szerint a kormány már egy ideje azt tervezi, hogy mentesíti a diákhitel visszafizetésének egy része alól azokat az egyetemistákat és főiskolásokat, akik tanulmányaik ideje alatt gyereket vállalnak.

Révész Máriusz, fideszes országgyűlési képviselő, a népesedési munkacsoport vezetője pedig a napokban úgy fogalmazott: az erről szóló előterjesztést a kormány már októberben tárgyalhatja. Ezek szerint – a tervezet bevezetése után – a tanulmányaik alatt, vagy a diploma megszerzése után gyermeket vállaló apák és anyák is engedményt kaphatnának mindkét diákhitel-típus visszafizetéséből:

Milyen diákhitelek vannak?

Jelenleg Diákhitel 1 és Diákhitel 2 is létezik. A Diákhitel 1 esetén a hallgató havi 15 és 50 ezer forint közötti összeget vehet fel, most 7,5 százalékos kamattal. Ezt a pénzt pedig arra használja, amire szeretné, szemben a Diákhitel 2-vel. Ennél a típusnál ugyanis csak a tandíjra fordítható az összeg, amit a hitelközpont rögtön az iskolának utal át.

Ezeknél a hiteltípusoknál azonban nem a felvétel után kell megkezdeni a visszafizetést, törleszteni csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb a 45. életév betöltésekor kell.

Gyereknevelés, vagy hitelfizetés?

Mennyit lehet spórolni?

Az a diák, aki a 3, vagy 5 éves képzése során folyamatosan igényelte a diákhitelt, bizonyosan többmilliós tartozásba veri magát. Ez garantáltan elveszi az éppen munkára vadászó frissdiplomások kedvét a gyermekvállalástól. A népesedési csoport ezért úgy döntött, hogy engedményeket tesz:

Azok az anyák, akik felsőoktatási tanulmányaik alatt, vagy azután szülnek, gyermekenként 30 százaléknyi Diákhitel 2 törlesztéstől mentesülhetnek. Három utód esetén azonban a diákhitel teljes összegét elengedi a kormány. Diákhitel 1 esetén viszont 200 ezer forintnyi tartozást tesznek semmissé gyermekenként.

Az apák azonban nem járnak ilyen jól, rájuk csak a kedvezmények fele (gyermekenként 15 százalék, illetve 100 forint tartozás elengedése) vonatkozik, hiteltípustól függetlenül. A kedvezmény azonban csak azokra vonatkozik, akiknek a szabályváltozás után született gyermekük.

Az általunk megkérdezett civil szervezetek még nem tudják pontosan, hogy miként is álljanak ehhez  a tervezethez. Úgy látják, hogy a szándék és az irány jó, de ennél nagyobb mértékű segítségre lenne szükségük a fiatal pároknak. Hasonlóan gondolkozik az általunk megkérdezett frissdiplomás pár is:

– A 30 százalékos engedmény nem sokat segít, hiszen attól még tetemes adósságot kell törlesztenie mindkettőnknek. Szeretnénk már egy gyermeket, de anyagi helyzetünk ezt még nem teszi lehetővé. Ha pedig az lenne a célunk, hogy engedjék el a diákhitel teljes összegét, cserébe 3 gyermekről kellene gondoskodnunk, ami pályakezdőként komoly kihívás – mondta el lapunknak véleményét Zsuzsi és Robi, fiatal, pécsi pár.