Háromszázmilliós pert kapott a Zsolnay-gyár

A pécsi önkormányzat azért indított pert a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel szemben a Fővárosi Törvényszéken, mert vitatják a szír mágnás ingatlanapportjának jogszerűségét, amivel többek között víztornyot, meg volt lőteret „adott” a gyárnak tőkeemelés címén.

hirdetés

A Zsolnayban 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat és a főtulajdonos Bachar Najari által 2013-ban aláírt szindikátusi szerződésben a szír-svájci üzletember vállalta, hogy 500 millió forint tőkejuttatást nyújt a manufaktúrának. A többségi tulajdonos az összegből 200 millió forintot készpénzzel, további 300 millió forintot pedig egy hajmáskéri – használaton kívüli lőteret és víztornyot tartalmazó – ingatlan apportálásával hajtotta végre.

Igen ám, de az ingatlanok rettentően lepukkant állapotban vannak, sőt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a pécsi gyárnak szüksége lenne egy Veszprém megyei ingatlanra – így vélekedik Szabó Iván, a pécsi önkormányzat ügyvédje is.

A szerdán kezdődött per leegyszerűsítve valójában arról szól, bíróság döntsön arról, hogy az adott ingatlanvagyon 300 millió forintot ér-e, vagy csak annak töredékét, nagyjából 40-50 millió forintot.

hajmáskér2
Az ingatlan 300 milliót ért szír mágnás szerint – és a valóságban?

Szabó Iván ügyvéd a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, egy korábbi – az apportálást megszavazó igazgatósági határozat hatályon kívül helyezése iránti – perben formailag rendben találta ugyan a bíróság a lépést, de csak azzal, hogy az ingatlan értékéért Bachar Najarinak felelősséget kell vállalnia.

Szabó szerint viszont a bíróság abban a perben azt nem vizsgálta, hogy a tőkejuttatás megfelel-e a Szindikátusi Szerződés rendelkezéseinek, most viszont ezt is górcső alá veszik.

A szerdán, a Fővárosi Törvényszéken elindult pert februárra napolták el.

A Pécsi Újság birtokába jutott fotók és videofelvétel szerint egyébként elég ramaty állapotban van az egykori katonai terület, íme a felvétel: