Háromszázan azért, hogy másoknak jobb legyen!

Pécsett tartja éves nemzetközi konferenciáját a WHO Európai Egészséges Városok Hálózata. A ma kezdődött, háromnapos rendezvényen mintegy 300 küldött, szakértő vesz részt, és a városlakók számára fontos kérdések merülhetnek fel.

hirdetés

A WHO Európai Egészséges Városok Hálózata Pécsett, a Kodály Központban tartja éves nemzetközi konferenciáját, a nagyszabású eseményen mintegy 300 küldött, köztük polgármesterek, szakértők, egyetemi kutatók, nemzetközi szervezetek képviselői tárgyalnak. A témák között a városlakók mindennapjait, egészségi állapotát meghatározó kérdések szerepelnek, így például a fenntartható fejlődés, a lakhatás, az egészségmegőrzés.

A szerdai megnyitó után tartott sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, Pécs a kezdetek, azaz a nyolcvanas évek vége óta tagja az Európai Egészséges Városok Hálózatának, és számos programot is indítottak a szervezet elvei mentén: volt dohányzásellenes vagy női és férfi egészségvédelmi akció is. A városvezető utalt rá, Európában egyre inkább a városi életmód kerül előtérbe, ami újabb és újabb problémák megoldását sürgeti.

who konferencia, hl05
Nemzetközi konferencia helyszíne Pécs

Betlehem József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa azt közölte, a szaktárcánál elkészült egy egészségügyi stratégia, ez a konferencia is jó szolgálatot tehet a programterv megvalósulásában.

Östlin Piroska, a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet Európai Egészségügyi és Népjóléti Stratégia és Irányítás Divízió igazgatója szerint a pécsi konferencia segítséget nyújthat a városoknak abban, hogy kicseréljék tapasztalataikat számos témakörben. Mint lapunk kérdésére fogalmazott, “nem kell újra feltalálnunk a kereket”, sok olyan probléma van, amelyre egyes városok már megtalálták a megoldást, ezt most megosztják másokkal is.

Az eseményen egy újabb magyar város is csatlakozott a WHO Európai Egészséges Városok Hálózatához, a jövőben Székesfehérvár is tagja lesz a nemzetközi szervezetnek.