Hasítanak a református kórusok

A helikoni versenyeken elért eredményeiért köszöntötték kedden Pap Tamást, a pécsi Református Kollégium kórusainak karnagyát a városházán. A kamarakórus arany minősítést, a vegyeskar arany minősítést, és első helyezést ért el tavasszal.

hirdetés

A két kategóriában is aranyt minősítést szerző tanár immáron 2009 óta vezeti az iskola kórusait, Hoppál Pétert váltva. Az iskola 2002 óta vesz részt sikeresen a kétévente zajló összművészeti középiskolás vetélkedőkön Keszthelyen, minden alkalommal példásan szerepeltek a kórusok, mind Hoppál, mind az ő vezénylése alatt.

A karnagyot köszöntő Őri László alpolgármester elmondta, már hat éve annak, hogy Pécs viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, de azóta is bizonyítja, hogy a kultúra városa. Ékes bizonyítéka ennek a tavalyi Europa Cantat, melynek rendezési jogát sikerült elnyerni.

Ez mutatja azt is, melyik művészeti ág hagyományai a legerősebbek Pécsett: a kóruszenélésé. A Református Kollégium dalosainak elért eredménye is ezt támasztja alá.

pap tamás református karnagy
Őri László, Pap Tamás és a nyertes kórus egy képviselője

Pap Tamás szerint szerencsés egybeesés, hogy a református oktatási intézmény sikerei pont a reformáció születésének 500 éves évfordulójával esnek egybe. A fiatal karnagy, elmondása szerint törekszik rá és filozófiájának tartja, hogy a versenyprogramban többek között református szerzők darabjait, illetve zsoltárfeldolgozásokat is énekeltessen a diákokkal.