Hat ország könyvtárbuszai érkeztek Pécsre

Május 31. és június 2. között rendezi meg a Csorba Győző Könyvtár és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a II. Pécsi Könyvtárbusz-találkozót. A csütörtöki konferencián a hat országból érkezett vendégek szorosabbra fűzhetik szakmai kapcsolataikat az együttműködés reményében, és tapasztalatot is cserélhetnek egymással. 

A pécsi könyvtárbuszok roppant sikeresek

Összesen közel hatvan kisebb-nagyobb baranyai faluba jutnak el kétheti rendszerességgel a Tudásközpontból induló könyvtárbuszok. A 2010-ben útjára indított projekt keretében a kisebb falvakba, településekre is eljutnak könyvek, magazinok, újságok és az internet. A két pécsi könyvtárbusz nélkül alig lenne esélyük a legszegényebbeknek arra, hogy ilyen szolgáltatásokhoz, ma már programokhoz, internethez, könyvekhez jussanak.


A mozgó könyvtárak másfél órát töltenek kéthetente a falvakban szerdától vasárnapig; egy alkalommal hétköznap délután, máskor egy hétvégi napon nyit ki a mobil bibliotéka a településeken. A buszok olyan közösségi teret is jelentenek az aprófalvak lakosságának, ahol a helyben élők találkozni tudnak egymással, elintézhetik ügyes-bajos dolgaikat (e-mail-küldés, adatfeltöltés, nyomtatás, fénymásolás, szkennelés), friss, keresett könyvekhez juthatnak, folyóiratokat olvashatnak, kulturális programokon vehetnek részt. Igazából tehát közösségépítő missziót is teljesítenek a buszok.

Hat ország könyvtárosai jöttek Pécsre

A 2018. május 31. és június 2. között megrendezett II. Pécsi Könyvtárbusz-találkozó célja, hogy a könyvtár Pécs testvérvárosainak könyvtáros szakemberei számára szakmai tapasztalatcserét biztosítson a szolgáltatások továbbfejlesztése és a szorosabb együttműködés reményében. Az esemény továbbá tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít azon könyvtárak számára, ahol könyvtárbusz beszerzését tervezik. A rendezvényen számos hazai és külföldi könyvtár kollégái vesznek részt, a programon összesen tíz – négy magyar, három horvát, kettő szlovén, és egy román – könyvtárbuszt lehet majd megtekinteni.

Május 31-én a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében szakmai konferencia kezdődött, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy a kultúra területén is elementáris változások következtek be az elmúlt évtizedekben, de a múlt értékeit – a könyvek által képviselt értékeket is – fontos missziónk megmenteni a fiatal generációk számára.

– A könyvtárbuszok az aprófalvakba, községekbe is elviszik a kultúrát, ahova amúgy nem jutna el a tudás. Büszke lehet Pécs arra, hogy két könyvtárbuszának köszönhetően a megye minden pontján, Baranya minden polgára számára elérhető a könyvtár – teszi hozzá Páva Zsolt.

Az esemény második napján, június 1-jén a könyvtárbuszok nyílt nap keretében várják a járművekhez kapcsolódó interaktív játékos vetélkedőre a meghívott általános iskolás diákokat és az érdeklődőket 10 órától 12.30-ig a Széchenyi téren. Június 2-án az esemény zárásaként a konferencia vendégeinek lehetősége nyílik megismerni Pécs nevezetességeit, világörökségi emlékeit.

hirdetés

Hirdetés