Hatalmas a túljelentkezés a pécsi otthonokba

Sokszor a demenciába hajló időseket a családja nem tudja már nap mint nap gondozni, ápolni, ilyenkor jöhetnének az idősotthonok – igen ám, de alig van hely azokban is. Mutatjuk, milyen feltételekkel lehetne bekerülni. 

hirdetés

Idén az ország lakossága újra egy kisvárosnyival kevesebb lett tavalyhoz képest, ma már csak 9.789. 000-an vagyunk. A népességfogyás együtt jár az elöregedő társadalommal is, amit jól mutat, hogy amíg Baranyában a 14 év alatti gyermekek száma 50.471, addig a 65 év felettiek száma 71.464. Azaz már most is 21 ezres mínuszban vannak a fiatalok az idősekhez képest.

Az idősebb korosztály számára sokszor a szeretetotthonok biztosítanak megfelelő környezetet, ellátást, ám mint azt megtudtuk, Pécsen is 150 százalékos a túljelentkezés ezekbe.

A város legtöbb férőhellyel rendelkező intézményében, a Baptista Szeretetszolgálat Malomvölgyi úti Szeretetotthonában most 456-an laknak, foglalnak helyett, a várakozók száma pedig 275, ugyanakkor sokan meg se próbálják beadni a kérelmüket, mondván kicsi az esély bejutni. Az önkormányzat által fenntartott ötven férőhelyes Tüzér utcai otthon helyeire ötvenegyen várakoznak.

Bár a túljelentkezés miatt nagyon nehéz bekerülni, sokan a feltételekkel sincsenek tisztában. 

Elég szigorú feltételei vannak az elhelyezésnek: olyan idősek vehetők fel, akik alapvetően napi négy órát meghaladó ápolásra szorulnak, a nyugdíjkorhatárt el kell érniük, de nem lehetnek fekvőbetegek. Olyan 18 év felettiek is élhetnek idősek otthonában, akik betegségüknél vagy fogyatékosságuknál fogva nem tudják önállóan ellátni magukat. Szenvedély- és pszichiátriai betegségben szenvedők viszont nem helyezhetőek el öregotthonban.

Mindezek mellett az alapvető személyes okmányokon kívül (személyi, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat, tajkártya) kell tüdőszűrőlelet, orvosi zárójelentések, igazolások és a nyugdíjszelvények, bankszámlakivonatok, valamint a hozzátartozók nyilatkozata.

És mi a helyzet, ha nem tudja finanszírozni az illető vagy a család az ellátást? A kérelmező tulajdonában lévő ingatlanról – ha van – kell hiteles tulajdoni lapot, adó- és értékbizonyítványt beszerezni.