Hatalmas felfedezés előtt a pécsi tudósok

A Pécsi Tudományegyetemen néhány hete indult 755 milliós kutatás első eredményei rendkívül biztatóak: a lombik beültetések sikerességének kulcsát keresik, s nagy valószínűséggel találtak biztató eredményeket a pécsi tudósok.

hirdetés

A lombikbébi-program egyik legsarkallatosabb pontja az, mennyiben sikerül a mesterségesen megtermékenyített petesejtből kifejlődő embriót úgy visszahelyezni, hogy abból valóban terhesség legyen. A jelenlegi tapasztalatok szerint ugyanakkor mindössze a beültetések egyharmada sikeres, és többszöri próbálkozás után sem biztos, hogy gyermeke lehet a meddő pároknak.

Ezen szeretnének változtatni a pécsi, kaposvári tudósok, akik a 755 millió forintból megvalósuló programjukat néhány hete indították útnak. Magyarországon is elérhető már az a módszer, hogy az embrióból egy sejtet kivesznek, majd pedig ezt vizsgálják. Pécsett azonban nem ezt teszik – hiszen így nem károsodhat -, hanem az embriót körülvevő tápoldatot vizsgálják. Az első eredmények nagyon bíztatóak.

A projekt egyik vezető kutatója vezető Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint ugyanis a kutatás máris biztató eredményt hozott. A kutatók ugyanis ráleltek egy olyan anyagra, amely nagy mennyiségben található meg azokban a tápoldatokban, amelyekből később terhesség lesz, míg jóval kevesebb van ebből az anyagból a sikertelen beültetéssel végződő esetekben.

A kutató szerint az eddigi, tömegspektrométerrel végzett vizsgálatok részletes elemzése van hátra, de abban bíznak, hogy valóban sikerült rábukkanniuk a terhesség szempontjából lényeges elemre.

A professzor úgy látja, amennyiben igazolódnak sejtéseik, akkor a közelmúltban átadott pécsi kutatóközpont, a Szentágothai János Kutatóközpont fenntartása hosszú évekre biztosított lenne az ilyen és hasonló eredményekkel. Ez alapján ugyanis világszerte szűrhetnék még az embrió beültetése előtt, miből lehet terhesség, és miből nem.

A meddőséggel küszködő pároknak egyébként több százezer forintjuk is rámehet a lombik programra, annak ellenére, hogy az első öt beültetést a társadalombiztosítás finanszírozza. Ráadásul egyre inkább előtérbe kerül a lombikprogram, mivel a meddő párok aránya egyre nő.