Hatalmas klasszikusokat hoznak el a pécsi mozik

Jön a mozikba a Ben Hur, és a legendás fogatversenye

Ha már unjuk a sokadik szuperhősfilmet vagy romantikus komédiát, ha nem akarunk beszélő állatokkal telepakolt animációs filmeket nézni a moziban, akkor szemeljünk ki magunknak egy régi klasszikust, amelyet az Uránia vagy az Apolló mozi tűz műsorára, és merüljünk el az egyszeri vetítések és az örökbecsű alkotások sajátos hangulatában. Sokkal nagyobb élmény ugyanis moziban látni a Ben Hurt, mint tévében.

hirdetés

Vannak a filmtörténetben olyan nagy, klasszikus alkotások – nem is kevés –, amelyek egyszerűen nem kompatibilisek a tévével, amelyeket letölthetünk ugyan az internetről és megnézhetjük őket a laptopunk monitorán, de igazán csak akkor érik el hatásukat, akkor ütnek be, ha nagy vásznon látjuk őket. Szerencsére egy nemrégiben megkezdődött mozis trendnek köszönhetően ezek az örök életű és megkérdőjelezhetetlen értékű filmek mostanában újra láthatók a hazai mozikban, köszönhetően a Pannonia Entertainment forgalmazó munkájának.

A keresztapát sok-sok pécsi látta moziban
A keresztapát sok-sok pécsi látta moziban

Gondoljunk csak bele: az elmúlt pár hónapban olyan klasszikusokat láthattunk a pécsi Apolló mozi és az Uránia termeiben, mint például a Volt egyszer egy vadnyugat, a Vissza a jövőbe!, A nyolcadik utas: a Halál, a 2001. Űrodüsszeia, a Gyalog Galopp, vagy nemrégiben az Élőhalottak éjszakája. Fontos, érdekes, jó filmek ezek, amelyeket hosszú évtizedekkel ezelőtt készítettek, azóta mégis tart a kultuszuk, szeretik őket az emberek. Méghozzá annyira, hogy akár moziban is megnéznék őket – van, aki újra és van, aki először.

Jön a mozikba a Ben Hur, és a legendás fogatversenye
Jön a mozikba a Ben Hur, és a legendás fogatversenye

Szabó Krisztián, az Uránia mozi ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a pécsi premiermozi kínálatát ezekkel a klasszikus-vetítésekkel remekül lehet színesíteni, hiszen a sok nagy költségvetésű bombasiker között jól mutatnak azok a régebbi, de mégis kortalan filmek, amelyeket újravetítve egy kicsit megidézhetik az elmúlt 2-3 évtized mozijainak hangulatát és tiszteleghetnek eme klasszikusok előtt.

Ezen a hatalmas vásznon élmény klasszikusokat nézni
Ezen a hatalmas vásznon élmény klasszikusokat nézni

Szabó kiemelte, hogy a közelmúlt nosztalgikus vetítései közül a Volt egyszer egy vadnyugat mehetett volna nagyobb nézőszámmal, de a Keresztapa több mint 30 évvel bemutatója után is sikernek bizonyult Pécsen, amit csak a Vissza a jövőbe! tudott túlszárnyalni, mivel az telt házzal futott. A kérdés már csak az, hogy miként fog teljesíteni május 23-án a kasszáknál a mai szemmel nézve is monumentálisnak nevezhető 11 Oscar-díjas Ben Hur, amely a következő klasszikus a vetítéssorozatban.

Az Uránia ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a forgalmazótól csak olyan filmeket vesznek át, amelyek a régi, ismert magyar szinkront használják, szerinte máshogy, felújított vagy új szinkronnal senkit nem érdekelnének ezek a filmek, vagy akit igen, az is csalódna.

David Lynch őrült örökbecsűjét látni kell az Apollóban
David Lynch őrült örökbecsűjét látni kell az Apollóban

Varga Gabriella, a nemrég felújított Apolló mozi vezetője elmondta, hogy náluk is a Keresztapára voltak a legtöbben kíváncsiak, de Franco Zeffrielli Rómeó és Júliája, valamint a nemrég vetített Élőhalottak éjszakája is szépen teljesített. Kifejtette, hogy a kezdeményezést nagyon hasznosnak véli, hiszen a 30 évvel ezelőtt készült klasszikusoknak van helyük a mozikban ma is, ha már mozivászonra készítették őket, nem kis képernyőre.

Varga Gabriella bemutatja a megújult Apollót
Varga Gabriella bemutatja a megújult Apollót

Heti rendszerességgel azonban ezeket a filmeket nem lehet vetíteni – tette hozzá –, annyira nem vonzanak tömegeket. Van olyan, hogy a nézők igénylik az egyszeri vetítések megismétlését, de ez ritka – mondta –, legutóbb pont a Keresztapát kellett újravetíteni, mert sokan kérték.

Az Apollóban legközelebb – a május 21-22-ei hétvége Ben Hur vetítései után – egyébként egy igazi kultikus klasszikust láthatnak a filmkedvelők, a közeljövőben ugyanis David Lynch Kék bársony című örökbecsűje kerül méltó helyére, azaz a mozivászonra.