Határokon átívelő környezetvédelmi program zárult le Pécsett

Egy érdekes konferencia keretében mutatták be a Pécsett és Baranya megyében, valamint Eszék-Baranya megyében zajló hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket.

Az eszéki megyeházán 2017 júniusában megrendezett konferenciával vette kezdetét az Unikom eszéki hulladékfeldolgozó cég által vezetett 2Regions2Sustain című projekt, melyben a Szlavóniai Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. partnerként vett részt. A projekt az Interreg Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében valósult meg. A horvát-magyar határon átívelő program fő célja az együttműködő hulladékkezelő szervezetek kapacitásának erősítése volt, különös tekintettel a biohulladék-gazdálkodásra.

Sokan voltak kíváncsiak a konferenciára

A projekt eredményeképpen Eszéken és Pécsett is workshopokat szerveztek a hulladékgazdálkodás határon átnyúló fejlesztése érdekében. Pécsett a projekt keretében szereztek be komposztáló edényeket, melyeket több városrészben használnak már sikerrel, köszönhetően a komposztálással kapcsolatos oktatásoknak is. A 2Regions2Sustain projekten belül készült egy háromnyelvű tanulmány is a határ menti hulladékgazdálkodási rendszerek összehangolása érdekében, a tanulmányban pedig kiemelt figyelmet fordítottak a környezetvédelemre és a hatékonyság elveire. Az Unikom és a Biokom Nonprofit Kft. a tanulmányban megfogalmazottakat a jövőben történő együttműködésük során viszik véghez.

Eszéki és pécsi hulladékgazdálkodási szakemberek jöttek össze a Hotel Palatinusban

A projekt szeptember 28-án a pécsi Hotel Palatinusban rendezett zárókonferenciával ért véget, melyen az együttműködésben részt vevő pécsi és eszéki szervezetek képviselői voltak jelen. A konferencián előadó szakemberek mutatták be a Pécsett és Baranya megyében, valamint Eszék-Baranya megyében zajló hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket. A résztvevők hallhattak előadást alternatív nyersanyag kutatásokról, a projekt múltjáról, jelenéről és jövőjéről, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó programok fejlődéséről, a határokon átnyúló hulladékgazdálkodási lehetőségekről, valamint többek között Pécs zöld-projektjeiről is.

A cikk a 2Regions2Sustain című, HUHR/1601/3.1.1/0032 kódszámú Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 projekt keretében készült.

hirdetés

Hirdetés