Van remény, ha nincs pénz

Többek között lakásfenntartási támogatást igényelhetnek, tartozásaik részletekben történő megfizetését is kérhetik azok, akiknek gondot jelent a sárga csekkek befizetése. Természetesen a szolgáltatók és a város sem reklámozza a lehetőségeket. Utánajártunk, mit lehet tenni pénzszűke esetén.

hirdetés

Évente ezrekre tehető azok száma Pécsen, akik vagy már meglévő tartozásukat halmozzák tovább vagy új adósságot termelnek a be nem fizetett közműszámlákkal. A szolgáltatók kintlévősége is komoly, több milliárd forintos nagyságrendű emiatt. Pedig több lehetőség is lenne rá, hogy – aki legalább valamennyire tud – fizessen a szolgáltatásért.

Az önkormányzat például lakásfenntartási támogatást adhat, ha a jövedelmi viszonyok ezt indokolják. A városháza mélyreható vizsgálatot folytat a jogosultságról, a jövedelmi viszonyokról, majd dönt. Egyébként nagyjából fejenként havi 70 ezer forintos jövedelem alatt jár a támogatás. Mindez 5-7 ezer forintot jelenthet havonta.

Ha sok, akár sok hónapos részletre is lehet fizetni
Ha sok, akár sok hónapos részletre is lehet fizetni

– Ha gondot okoz az ügyfélnek a fizetés, első körben a lakásfenntartási támogatás igénylését javasoljuk neki. Emellett, ha van felhalmozott adóssága az adósságkezelési programunkkal is megismertetjük – mondja Rozsos Rózsa, a Pétáv Kft. pr-menedzsere.

A cégnél részletfizetést ajánlanak fel a tartozások kezelésére, de egyedi, az ügyfelek pénzügyi helyzetének megfelelő tartozáskezelési módozatokat is bevetnek. Ehhez azonban szükség van a személyes konzultációra.

– Szoros munkakapcsolatban vagyunk a Családsegítő Szolgálat munkatársaival, arra törekszünk, hogy a szociális szakemberekkel közösen nyújtsunk segítséget ügyfeleink esetleges problémáinak megoldásában – mondta Rozsos Rózsa.

A cégnél egyébként évente 600-700 adósságkezelés történik részletfizetéssel.

A gáz- és áramszámlákat Pécsen az Eon állítja ki. Varga Ivett, a társaság kommunikációs munkatársa azt mondta, ha gond van a fizetéssel, a cég már a legelején lép.

rezsi

– Kétszeri írásos felszólítót küldünk. Leírjuk, hol és milyen módon szerezhetnek védendő felhasználói státuszt. A rászorulók ugyanis speciális részletfizetési lehetőségeket kapnak. Emellett évente két alkalommal a fizetési felszólítók minimális összeghatárát is lecsökkentjük annak érdekében, hogy a kisebb összegű tartozással rendelkezőket is tudjuk hátralékukról tájékoztatni, és ezzel megelőzzük a tartozás összegének további növekedését – mondja Varga Ivett. Így egy tartozás esetén 24 hónapos részletfizetésre is sor kerülhet.

A cég előre fizetős órát is felszerelhet annak érdekében, hogy ne halmozódjon tovább a hátralék, miközben a korábbi tartozásaira kedvezőbb feltételekkel részletfizetési lehetőséget biztosítanak.

Mindezek mellett működik az adósságkönnyítés is a cégnél: a nehéz helyzetbe került felhasználók az önkormányzat, az állam és a szolgáltató által együttesen biztosított fizetési könnyítésben részesülnek. Ennek során a tartozást felhalmozó ügyfelek esetén az önkormányzat és az adósságkezelésbe bevont ügyfél közös erővel egyenlíti ki az adósságkezelésbe bevont összeget.

A Biokomnál, ha gondot okoz a számla megfizetése és már van hátralék is, akkor – az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek, úgymint a családban 1 főre jutó jövedelem alapján – a tőketartozás ötven százalékához kaphat támogatást a tartozó.

Amennyiben még nincs tartozása az érintettnek, a cég által képzett alapból 50 százalékos kedvezményt kaphat az ügyfél a Területi Szociális Központokon keresztül.

Lóczi Szidónia pr-menedzser elmondta: részletfizetési kedvezmény akkor nyújtható, ha kezdőrészletként a tartozás 30 százalékát befizetik. A futamidőről, amely maximum 1 év lehet, és a havi részletek összegéről viszont egyénileg állapodnak meg az ügyfelekkel. Ebben az évben október közepéig 285 adósságkezelés történt részletfizetéssel a BIOKOM-nál.

A pécsiek emellett részt vehetnek egyéb szociális segítségekben – adósságcsökkentési támogatásban, lakásfenntartási támogatásban is – e téren, ugyanúgy, ahogyan a Pétáv esetében. Ezen segítségek a területileg illetékes szociális központoktól igényelhetőek.

A Tettye Forrásháznál is tudják, hogy bárki kerülhet átmenetileg nehéz helyzetbe. – Ha az ügyfél jelzi, hogy fizetési nehézségei vannak, könnyítésként igénybe vehető részletfizetési lehetőség. Emellett a szolgáltató részt vesz a családsegítő szolgálattal és az önkormányzattal működtetett adósságkezelő, illetve lakásfenntartási programokban – mondja Csöngei Adrienn sajtóreferens.

Egységes elvek alapján, de minden esetben egyedileg vizsgálják meg a kérelmet. Az, hogy mennyi ideig és milyen részletekben fizethető a tartozás, függ a hátralék összegétől és az ügyfél korábbi fizetési fegyelmétől. Ha a szolgáltató által felkínált futamidő az adós számára nem teljesíthető, a további egyedi kérelem mérlegelésnél szempont lehet. A cég szabályzatában foglaltnál hosszabb átfutású, egy éven túli részletfizetési lehetőség biztosítására a cég vezérigazgatója adhat engedélyt, két ilyen eset volt az idei évben.

A Tettyénél egyébként idén eddig 2700 ügyfél kötött részletfizetési megállapodást – ez pár százalékkal kevesebb a tavalyinál –, emellett csaknem négyszázan részesültek lakásfenntartási támogatásban, vagy vesznek részt adósságkezelési programban.