Hatszáz családot óvnak meg az árvíztől

Jövőre is folytatódik Pécs nyugati városrészének fejlesztése. Az idén tavasszal elkezdődött program keretében rendezik Kovácstelep közterületeit, a beruházások során megújul a városrész problémás csapadékvíz-elvezető rendszere, valamint a járda- és úthálózat. A már elkezdett és a tervezett munkálatokról Páva Zsolt polgármester számolt be kedden délután az érintett területen.

hirdetés

A kovácstelepi, több mint húsz utcából álló kertvárosias terület jellemzője a Pécsi-víz folyásirányával párhuzamos, több száz méter hosszúságú, lejtéssel alig rendelkező utcahálózat. Az intenzíven beépített városrész mintegy hatszáz család otthonául szolgál,  fekvése azonban csapadékvíz-elvezetés szempontjából nem ideális.

– Ez egy vízgyűjtő terület, nagyobb esőzések idején ez a városrész kapja a legtöbbet a lefolyó csapadékból, gázolni lehet a tócsákban. Ezért régi igénye az itt élőknek a megfelelő csatornarendszer kiépítése – fogalmazott Páva Zsolt polgármester a terület bejárásán.

vízelvezető, hóvirág utca, hl04
Páva Zsolt polgármester, Erb József, a terület képviselője és Kiss Tibor, a Biokom ügyvezetője bejárta a felújított Hóvirág utcát.

Az önkormányzat fejlesztési tervei között szereplő közterület-rendezés munkálatai a városrész déli részén kezdődnek és haladnak északi irányba. Az idén elindult fejlesztések első ütemében elkészült koncepció kimutatta, hogy a területre lehulló csapadékot négy irányba lehet elvezetni: nyugat felé az Ürögi-vízfolyás felé, déli irányban az Ürögi fasoron és a Jácint utcán keresztül, valamint a Páfrány utcán keresztül kelet felé.

A munkálatokból a közműszolgáltatók is kiveszik a részüket, nyár végére több cég is rekonstrukciókat hajtott végre saját hálózatán.

vízelvezető, hóvirág utca, hl02
Megújult a csatornarendszer

– A hatvanmillió forintba kerülő első ütemben már nyáron elkezdődött a közterületek rendezése, elsőként a Hóvirág utca keleti, a Jácint- és Levendula utca, az Üszögi fasor déli része, valamint a Rozmaring utca nyugati vége újult meg, azaz azok a területek, ahol a legintenzívebb a csapadékbeáramlás. A kivitelezés során több mint 700 méter új útburkolat és 1200 méter járda készült el, ráadásul félszáz ingatlan csapadékvíz elleni védelme is megoldódott – hangsúlyozta a városvezető.

A beruházás a jövő évben a mintegy nyolcvanmillió forintos második ütemmel folytatódik. A munkálatok során befejezik a Rozmaring utca felújítását, teljes egészében megújul a Hajnalka és a Gyöngyvirág utca, s összességében 70 további ingatlan jut majd megfelelő védelemhez a csapadékvíz ellen.