Hatvan képviselő-jelölt lesz Pécsett?

Bár a mostani 386 helyett áprilistól csak 199 képviselő ül a parlamentben, ennek ellenére soha annyian nem indulnak egyéni jelöltként, mint idén. Pécs két körzetében húsz biztosan, de akár 40-60 jelölt is nekiveselkedhet a választásoknak.

hirdetés

Könnyen lehet, hogy egy hosszú leporellót kell végignyálaznunk, mire megtaláljuk a szavazófülkében, kire is húzhatjuk az ikszet április hatodikán. Hétfő délelőttig gyűjthették az egyéni képviselőjelöltek az ajánló aláírásokat, amelyekből 500-at kellett felmutatniuk. A számolást jelenleg is végzik, hét végére kiderülhet, pontosan hányan indulhatnak az egyes körzetekben.

Lesz kiből választani!
Leporellókat kapnak?

A kedd reggeli állás szerint Pécsen az 1-es választókörzetben 47, a 2-esben 39 név szerepelt az indulni kívánók között, közülük eddig csak kettőt utasított el a választási bizottság, mert feltehetően nem adott le kellő számú szignót.

[box title=”Megszűnhet a párt, ha…” box_color=”#ee2421″]A pártok a jövőben csak akkor működhetnek, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra. A párt megszűnik, ha egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.[/box]

Az már most biztos, hogy találkozunk majd a szavazófülkékben független jelöltekkel Pécsen, de a nagyobb (Fidesz, baloldali Összefogás, Jobbik, LMP) szervezetek mellett a ma még szinte ismeretlennek számító Jólét és Szabadság Demokrata Közösség és a Tempó Párt aspiránsa is megmérettetheti magát.

A pécsi 1-esben akár 20-30 jelölt is lehet...
A pécsi 1-esben akár 20-30 jelölt is lehet…

A már biztosan indulók nevei mellett interneten sem igen kinyomozható jelölőszervezeteket, mint a Nemzeti Forradalmi Párt, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a SEM Párt lehet látni. A döntésre várók – akik elvileg már leadták az íveket – között pedig van Egyik Sem Párt, Rend-Szabadság-Jólét Párt, SZEM-Nőpárt, EU-Rom nevű szervezet is.

– Nem meglepő, hogy ennyien vannak, hiszen kevesebb támogató is elég az induláshoz, ráadásul egy választópolgár jelölhet több képviselőt is, nem is muszáj a körzetben gyűjteni a szignókat. Az is jó hívószó, hogy a jelöltséget szerzők egymillió forintos állami kampánypénzt kapnak – mondja Kákai László pécsi politológus. Szerinte, aki kedvet érzett magában, ismerősi köréből is könnyedén össze tudta gyűjteni a szignókat.

A pénzt persze – ha a jelölt nem ér el minimum két százalékot körzetében – alacsony támogatottság esetén vissza kell fizetni. Kérdés, hogy ez sikerül-e majd, s a jelölőszervezetnek vagy a jelöltnek kell-e kifizetnie az egyébként csak kártyán, s kifejezetten kampánycélokra, számlával igazolhatóan elköltött pénzt. Kákai szerint nagy kérdés lesz a választások után, hogy miként vasalják majd be az összeget a felsült jelölteken.

– A nagyobb pártok számára nem lesz hatással a sok kis induló. Legfeljebb az emberek életét nehezíti meg, hogy egy hatalmas salátán kell kiböngészniük a neveket – mondja Kákai. Ő elmondta: a listaállítás is könnyebb idén, így a pártlisták is hosszúak lehetnek, akár tíz különböző szervezet neve is rajta lehet a napon.

Horváth Csaba, a jogi kar politológusa azt mondja, felbukkantak a megélhetési pártok és a megélhetési jelöltek. Rámutatott: az országos listát állító pártoknak például el sem kell számolniuk tételesen a kampánypénzzel, behazudhatnak akármit a választások után. Ő úgy vélekedik szintén, hogy a kisebb pártoknak nehezíti meg az életét a sok jelöltes választás, egyben rontja a ma ismert ellenzék esélyeit is a megosztottság.

RÁJUK SZAVAZHAT A KÖRZETÉBEN

PÉCS-1 (KLIKK IDE)

ovk_1_Pecs

PÉCS-2 (KLIKK IDE)

ovk_2_Pecs

 

 

 • re demokrácia

  Ha Önnek ez a választás igy demokratikusnak tűnik, akkor nincs fogalma arról, hogy mi a demokrácia. Mi fenének kell ennyi kis párt, hiszen nem kerülnek be a parlamentbe. A pénzünket pedig viszik. Min. egy kis párt 160 milliót keres. Kinek jó ez? Mert nekünk nem, az biztos.

 • love

  Ez az hogy nem demokratikus ! Mivel nem azonos anyagi,és MÉDIA támogatással mondhatják el a jelöltek a gondolataikat,ezért csorbul az egyenlő bánásmóddal ,és egyenlő vélemény nyilvánítási lehetőségük !
  Akkor lenne “demokratikus” ha azonos nagyságrendű megnyilvánulási lehetőségük lehetne a médiában .
  A média manipulálás már ott elkezdődik amikor a pártok felosztják a fősodratú médiát egymás között . Így persze hogy velük van tele a “szennycsatorna” .
  De van egy megoldás !
  A legjobb lenne ha mindegyik bedugná a fejét egy kazalba,és az nyerne akinek a felesége felismeri a jelölt tomporát.(Legényanya)
  Na az tényleg DEMOKRATIKUS lenne !

 • Demokrácia

  Ennél demokratikusabb választást elképzelni sem lehet, Aki szeretne indulni, az gyakorlatilag meg is teheti.

  Az emberek majd döntenek.

  És még ezt bírálják az okosok.

 • Mami

  Még kisebb betűkkel kellene ki írni hogy ,aki szemüveggel néz az sem tudja elolvasni ,mit takar a névsor ,szakadék széle felé haladunk ,Kapukat már most lehet bezárni .

 • szöcs

  Oly mindegy ki nyer, legjobb lenne bezárni a kapukat mert ma sincs kocsis a bakon, megyünk a szakadékba… ami lefele végtelen.