Havi 130 ezer forintba kerül egy migráns

Szerda este Pécsen rendeztek fórumot a magyar kormánynak az Európai Unió betelepítési kvótája elleni küzdelméről. Halász János, a Fidesz szóvivője az esemény előtt beszélt lapunknak arról, hogy milyen veszélyekkel járna a kvóta bevezetése Magyarországon.

hirdetés

Mint ismert, a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Unió által szorgalmazott kötelező betelepítési kvóta bevezetése ellen. Eddig már több mint egymillióan írták alá az ívet, de egészen addig folytatódik az aláírásgyűjtés, amíg Brüsszel vissza nem vonja ezt az “őrült” ötletet.

– A nemrég lezajlott EU-Törökország csúcson sok minden történt. Ez az esemény egy csata volt ebben a hosszú háborúban. Ez a csata jól alakult Magyarország számára, bár a háborúnak koránt sincs vége. A kötelező betelepítési kvóta továbbra is él, így igazi határvédelmet ez a csúcs nem eredményezett. Épp ezért nagyon fontos és aktuális arról beszélni, hogy mit kell tennünk – kezdte Halász János, a Fidesz szóvivője.

halász jános, fidesz szóvívő, hl03
Halász János hosszú küzdelemre számít.

Mint mondta, már több mint egymillió migráns van Európában, idén még újabbak érkeznek; az év végére a számítások szerint minimum 1 millió 200 ezren lesznek.

– Az Európai Bizottságnak döntése értelmében – ami egyébként jogtalan, ésszerűtlen és veszélyes -, a kötelező betelepítési kvótát a Juncker-képlet alapján számítják ki. Ez alapján Szegednyi lakosságú ember kerülhet Magyarországra, hiszen ha 1,2 millió migráns lesz Európában, akkor a képlet szerint 15 ezer embert telepítenének Magyarországra, s ha a következő három évben ugyanígy zajlik ez a folyamat – utánpótlása van bőven Afrikából, Szíriából és az ázsiai országokból – és ha a családegyesítést is számítjuk, akkor valós félelem a részünkről. Mi ezt nem engedjük, ez nem fordulhat elő – hangsúlyozta a politikus.

Beadtuk a keresetet
Magyarország csütörtökön beadta a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra.

A kötelező betelepítési kvóta ugyanis jelentős költséget jelentene az ország számára.

– 130 ezer forintba kerül egy hónapban egy migráns ellátása. Magyarország nem kér ebből, hiszen ennyi ember ellátása nagyon súlyos tétel lenne. Minden eszközzel küzdünk a kötelező betelepítési kvóta ellen. Az egyik nagyon fontos és hatékony eszköz az aláírásgyűjtés, hiszen ekkor van valódi politikai háttere a kormánynak a küzdelemhez, ekkor van igazi társadalmi felhatalmazás. Olyan mértékben, olyan gyorsan gyűltek az aláírások, amely jól mutatja, hogy az emberek döntő többsége támogatja a Fideszt és a kormányt a kvóta elleni közdelemben. De addig fogjuk folytatni az aláírásgyűjtést, amíg Brüsszel vissza nem vonja ezt az őrült ötletet.

halász jános, fidesz szóvívő, hl01
Nem kell félniük a pécsieknek?

A kvóta nem mellesleg számos veszélyt rejt magában.

– A terrorveszély az első. A párizsi merényletek után láttuk, hogy a migránsok között ott vannak a terroristák. Ez óriási veszély. Szintén jelentős veszély a bűnözés mértékének növekedése. Ráadásul a kvóta a kultúránkat, hagyományainkat is veszélyezteti, nem mellesleg gyökeresen átalakítja az európai gazdaságot is – nem beszélve arról, hogy Magyarország gazdaságát is nagyon megterhelné. Elfogadhatatlan ez a rendszer. Az ország biztonsága a legfontosabb – emelte ki a szóvivő.

Mindezek miatt új, közterületi kampány kezdődik Védjük meg Magyarországot! elnevezéssel. Pécsen is óriásplakátokon, újságokban hirdetik a kvótarendszer elutasítását. Ahogy Halász János fogalmazott: “hosszú küzdelemre számítunk, látva néhány brüsszeli politikus idiótaságát”.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy a pécsieknek sem félniük egy újabb migránsáradattól – ahogyan az korábban megtörtént.
– A helyi közösségek életéből adódik össze az ország, a haza, ami mi vagyunk. Debrecen és Pécs ebből a szempontból is sokat látott város. Debrecenben éppen most zártuk be a menekülttábort, ami évekig működött. Voltak olyan időszakok, amikor a migránsok a környező, békés lakosságnak ártottak: autókat gyújtottak fel, randalíroztak. Amikor elkészült a szerbiai fizikai határzár, akkor az embercsempész bandák a horvát határ felé hozták a migránsokat. Akkor Pécs környékén is mindenki a saját bőrén érezhette ennek az áradatnak a veszélyét. A debreceni tábor bezárása azonban mutatja, hogy Pécsen sem kell már félni attól, ami korábban valós veszély volt.