Ennyit keresnek az egyetemi csúcsvezetők

Jenei Zoltán, a PTE kancellárja

Nemrég  az egyetemi oktatók és kutatók jövedelméről közöltünk írást lapunkban, most pedig a PTE felsővezetéséhez tartozó szakemberekről tudhattuk meg, mennyit vihetnek haza.  

hirdetés

Az egyetemek gazdálkodásának egyensúlyban tartásáért felelős kancellárok fizetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) folyósítja, így Jenei Zoltán, a PTE gazdasági csúcsvezetője is a szaktárcától kap Bódis József rektoréhoz közelítő illetményt.

Megkeresésünkre Dr. Bilonka Béla, a PTE Kancellári Hivatala Jogi Főosztályának első embere adott tájékoztatást a pécsi intézmény vezetőinek jövedelméről. Mint megtudtuk, a pécsi universitas kancellárjának havi bruttó illetménye 2 070 000 forint. (Az EMMI szerint ugyanis a kancellárok illetménye arányban áll az adott intézmény rektorának fizetésével, a kancellár által végzett munkával és a kancellárt terhelő felelősséggel.)

Jenei Zoltánnak nincs kinevezett helyettese, a helyettesítés rendjét ugyanakkor az SZMSZ szabályozza. Ennek értelmében a kancellárt távollétében vagy akadályoztatása esetén az általa írásban kijelölt vezető helyettesíti. Amennyiben a kancellár a helyettesítésére vezetőt nem jelöl ki, helyette és nevében a műszaki szolgáltatási igazgató jár el, aki jelenleg Berkes György.

Ami pedig a PTE felsővezetésének szűk körébe tartozókat illeti, a “klubba” a rektor, a kancellár, a rektorhelyettesek (oktatási, tudományos és innovációs, valamint stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes) és a Klinikai Központ főigazgatója tartozik.

Dr. Bódis József rektor havi bruttó illetménye 2 179 175 forint, Dr. Berke Gyula oktatási rektorhelyettes 1 141 100 forintot, Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes 1 309 100 forintot, míg Dr. Zeller Gyula stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes 1 448 000 forintot vihet haza. A klinikai központ főigazgatójának, Dr. Decsi Tamásnak az illetménye pedig 1 615 400 Ft.

Az egyetemekre kinevezendő tanácsadó testületek, a konzisztóriumok még nem álltak fel, ugyanis eme jogintézmény bevezetését a felsőoktatási törvény módosítását célzó javaslat tartalmazza, amelyet azonban a parlament még nem fogadott el. A javaslatban pillanatnyilag az szerepel, hogy a konzisztórium tagjai – a rektor, a kancellár és három, az EMMI által delegált személy – nem kapnak juttatást.