Hazakerül a legértékesebb Zsolnay

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben állítják ki január 8-tól azt az Apáti Abt Sándor tervezte nagyméretű szecessziós vázát, amely a Zsolnay-kerámiák esetében rekordnak számító 19 millió forintos áron kelt el a Virág Judit Galéria vasárnapi budapesti árverésén.

hirdetés

Mindezt Csizi Péter alpolgármester jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Pécsett. Elmondta, a vázát január 8-án 14 órától vehetik szemügyre a látogatók bizonyos, előre meg nem határozott ideig a Zsolnay Kulturális Negyedben. Tartós elhelyezéséről, tette hozzá, később gondoskodnak a Janus Pannonius Múzeum szakemberei. Kijelentette ugyanakkor, Pécsen belül, s állandó jelleggel állítják ki a műalkotást.

új zsolnay1

A politikus emlékeztetett rá, a vázát Apáti Abt Sándor, a Zsolnay-gyár egyik leghíresebb kerámiaművésze azzal a céllal tervezte, hogy bemutassák: a durva, nehezen formázható anyagnak tartott pirogránitból is tudnak reprezentatív műtárgyakat készíteni. A mintegy száz év után előkerült, egy méter magas, eozinmázas váza 10 millió forintos kikiáltási árról indult a Virág Judit Galéria vasárnapi budapesti árverésén. Kilenc ajánlat érkezett a tételre, végül a pécsi, önkormányzati fenntartású Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeuma élt elővásárlási jogával, s megszerezte a védett műtárgyat.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy az alkotás ellenértékét a Janus Pannonius Múzeum saját erőből finanszírozta, de állandó kiállításának biztosításához a pécsi önkormányzat a jövőben támogatást nyújthat az intézménynek, ha az szükséges.

Száz éve lappangó Zsolnay-ritkaság a Virág Judit Galéria ?

A Pécsre kerülő váza egyike volt az 1906-os milánói világkiállításon kitört tűzvészt túlélt kevés magyar műtárgynak. A szecessziós magyar iparművészet virágkorának csúcsműveit felvonultató magyar pavilon 1906. augusztus 3-án égett le, a műtárgyak több, mint 90 százaléka elpusztult, a nagyméretű Zsolnay-vázát azonban sikerült kimenteni a tűzvészből.

A reprezentatív darabot röviddel a világkiállítás után egy külföldi vevő megvásárolta, majd sorsáról mintegy száz évig semmit sem lehetett tudni. A gránátalmafa körül táncoló meztelen nőalakokat ábrázoló, gazdag szimbólumrendszerrel dolgozó műremek 6-8 éve bukkant fel a németországi műkereskedelemben, akkor vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa, aki most a Virág Judit Galériának kínálta fel értékesítésre a vázát.

Zsolnay-kerámiák esetében az eddigi legmagasabb hazai leütést egy Rippl-Rónai tervezte tál érte el néhány éve 15 millió forinttal.

 • Bubunak

  “Az alkotás ellenértékét a Janus Pannonius Múzeum saját erőből finanszírozta’, anélkül, hogy tudott volna róla.
  Csizi úr legközelebb minden külön értesítés nélkül a Seuso kincsekre fog licitálni a Biokom kontójára.

 • mecseki

  remélem, Csizi ki tudja fizetni; vagy vegyen fel svájci hitelt a lakására
  http://nepszava.hu/cikk/1006185-botrany—19-millios-zsolnay-keramiat-vasaroltak-a-muzeum-tudta-nelkul

 • Bubu

  Csizi Péter alpolgármester nem a szívem csücske de gratulálok e szép tettért.