Helló, Alex! A pécsi környezeti nevelésért együttműködésbe kezd zoo és könyvkiadó…

Alex jól megnézte családja körében a róla szóló kötetet

Az állatkert munkatársai számára fontos, hogy a lehető legtöbb – főként helyi – gazdasági szereplővel működjenek együtt a civil szférából, mivel ez a társadalmi felelősségvállalás része szerintük. Most egy újabb nagy pécsi cég, a könyvpiacra is visszatérő Alexandra Kiadó csatlakozott partnereik közé, nem is akármilyen kooperáció jött létre. 

A játékos tanulás fontos szerepet tölt be a gyermekek fejlődésében. Ahhoz pedig, hogy a kisiskolások a tantermeken kívül is rávehetők legyenek a gyakorlásra, bizony nem árt a segítség. A legjobb pedig, ha ez a támogatás négy szőrös kis állatlábon érkezik.

Az „Alex Suli” című kiadványsorozat főhőse egy kíváncsi szurikáta, avagy rókamanguszta. Róla nevezték el egyik, a pécsi állatkertben élő fajtársát, amit most az Alexandra Kiadó örökbefogadott. Itt azonban nem áll meg az együttműködés: az első kötetet, egy kisiskolás korú gyermekeknek szánt lexikont már a zooban is beszerezhetik a kis természetimádókat nevelő szülők. A jövőben pedig még egy, kifejezetten a helyi állatparkban lakókról szóló munkafüzetet is összeállítanak majd a kooperáló partnerek, hogy így, a kedvencekkel játékosan ismerkedve még nagyobb élmény lehessen a látogatás a fiatalok számára.

Mint azt az együttműködési megállapodás aláírásakor szervezetett sajtóeseményen Andricz Bertold, a pécsi zoo ügyvezetője elmondta: az állatkertek feladata nem csak abban merül ki, hogy veszélyeztetett fajokat őriznek meg és erre alkalmas egyedeket telepítenek vissza természetes élőhelyükre, a legfontosabb missziójuk a természeti nevelés.

– Az ide érkező látogató személyes élményeken keresztül kap olyan ismeretanyagot, ami a környezettudatos gondolkodást fogja erősíteni benne. A legfontosabb korcsoport pedig a legfiatalabb nemzedék, hiszen ők fogják majd a mi hibáinkat talán egyszer kijavítani, náluk még átütő eredményeket lehet elérni. Ezért örülünk minden olyan együttműködésnek, ami a gyermekeket szólítja meg. A jelen kampánynak hála játékos formában valósul meg a szemléletformálás. A nálunk folyó élménypedagógiás foglalkozások bizonyos szempontból hatékonyabban még a tantermi óráknál is, mi ebbe kapaszkodunk – fejtette ki Andricz Bertold. Hozzátette, a pécsinek van a magyarországi állatkertek között az egyik legnagyobb létszámú szurikáta-állománya, nagyon népszerű fajt választott a kiadó.

Balról jobbra: Andricz Bertold, Matyi Alexandra és Varga Tamás a sajtóeseményen

Matyi Alexandra, a kiadó ügyvezetője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az „Alex Suli” című sorozat köteteivel – melyek között szerepel már a képes lexikonon kívül egy rejtvénykönyv és egy matematikai munkafüzet is – elsődleges céljuk az volt, hogy az alsó tagozatos gyerekekkel megszerettessék az olvasást és a tanulást könnyebbé tegyék a számukra. Elmondta, a kiadványok összeállításában tanárok és szaklektorok is részt vettek.

– Szerettük volna, ha a tanulást egy vicces, szerethető, kedves figura segíti. Alex szurikáta lehet a barát, aki részt vesz az órai munkában vagy izgalmas témákkal ismertet meg, hogy tájékozottabbak legyünk. A pécsi állatkert elengedhetetlen állomás, hisz célunk volt, hogy a könyvből ismert rókamanguszta elérhető közelségben legyen minden kisgyermek számára, hogy láthassák: létezik, itt él velünk Pécsett. Alexnek családja és sok barátja is van, akik a munkafüzetekben már megjelentek, most pedig itt a zooban magunk is meglátogathatjuk őket – mondta Matyi Alexandra.

Mint kiderült, a most induló együttműködést hosszútávúra tervezik, így például minden év májusában Alex-napot szerveznek majd a zooban, hogy a családok közösen ünnepelhessék kedvenc könyvszereplőjük névnapját 18-án.

A szurikáta elnevezés a szuahéli nyelvből származik, jelentése „szirti macska”. Másik, népies nevén prérikutya, azonban a tudomány egy másik fajt nevez prérikutyának. Dél-Afrikában elterjedt, Botswana, Zimbabwe és Mozambik területén őshonos kisragadozó. Még több információ ITT.