8 hely, amit csak kívülről láthatsz

Helyek, ahova tilos bemenni, de mindig is kíváncsiak voltunk hogyan néz ki belülről. Helyek, ahova csak akkor juthatunk el, ha külön kérvényezzük és nyomós indokunk van. Helyek, ahova talán soha nem fogunk eljutni. Megmutatjuk a pécsi hullaházat, börtönt, földalatti labirintusokat és még további tiltott helyeket, amit nem sokan láthattak még Pécsen.

hirdetés

Víztározó

A több mint 120 éves Damjanich úti víztározó labirintust tavaly nyitotta meg egy időre a Tettye Forrásház Zrt. a víz világnapja alkalmából, és a szerencsések akár be is mehettek és készíthettek néhány fényképet.

sára víztározó

sára víztározó2

sára víztározó3

——————————————————————————————————————————————–

Sörgyár

A Pécsi Sörfőzde Magyarország legrégebb óta működő sörgyára. A cég szervez gyárlátogatást, így a hely nem teljesen elzárt a nagyközönség szeme elől, ám az átlag pécsi nem látta még a helyiségeket belülről.

sára sörgyár2

sörgyár2

Sörgyár

——————————————————————————————————————————————–

Pezsgőház alatti pincerendszer

A Littke-család nevéhez fűződő, Cezar Pincészet tulajdonában levő ötszintes, két kilométer hosszú alagúthálózat, ahol a borok pihennek magántulajdon, és hacsak nem bor- vagy pezsgőkóstolóra érkeztünk, akkor nem nyerhetünk betekintést a földalatti helyiségbe.

sára pezsgőház alatti pincék3

sára pezsgőház alatti pincék2

sára pezsgőház alatti pincék1

——————————————————————————————————————————————–

Boncterem

A Pécsi Tudományegyetem Patológiai Intézetének bonctermében is biztosan kevesen jártak. Jobb is, hiszen a légkör rémálomszerű. Cikkünk több ízben készített interjút az ott dolgozókkal, Gyenei Tivadar boncsegéddel, valamint Dr. Vida Lívia rezidens kórboncnokkal.

sára kórbonctan

kórboncnoknő3
Dr. Vida Lívia rezidens orvos a Patológiai Intézetben
Gyenei Tivadar4
Gyenei Tivadar boncmester a Patológiai Intézetben

——————————————————————————————————————————————–

Szent István akna

A huszadik század első felében épült bányatelep ma ipari műemléknek számít. Sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 1998-ban befejeződött a kőszénbányászat és a telepet lezárták. Az üresen álló épületegyüttest ma már senki nem őrzi, ám a belépés az omlásveszély miatt rendkívül veszélyes – ennek ellenére igen sok fotósorozat készült már a helyről.

sára istvánakna2

sára istvánakna1

——————————————————————————————————————————————–

A városháza tornya

A pécsi városháza megépítésével az 1870-es években Lang Adolf építészt bízták meg, aki megálmodta a gyönyörű háromszintes neobarokk, eklektikus stílusú tornyos városházát. Igazi jellegzetessége a torony, melynek harangjátéka óránként csendül fel. Belépés a toronyórába nem lehetséges, vagy engedélyhez kötött.

sára harangtorony2

sára harangtorony1

——————————————————————————————————————————————–

Pécsi biomassza erőmű

2004-ben született meg a döntés az 1959-óta működő szenes üzemelés beszüntetéséről. Ennek érdekében az addig működő négy kazánból kettőt gáz-üzemmódra, a harmadikat biomassza (faapríték) tüzelésre alakították át. Ma már kizárólag megújuló energiával állítanak elő energiát itt. A belépés tilos, de szervezett látogatások azért előfordulnak.

sára erőmű biomassza2

sára erőmű biomassza1

——————————————————————————————————————————————–

Börtön

A pécsi börtön, vagyis a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet alapító okirata szerint 1884-ben létesült, működését az év májusában kezdte meg, tervezője Körösztös Imre volt. A pécsi lakosok közül valószínűleg kevesen látták belülről az épületet és a zárkákat.

sára börtön2

sára börtön1

bortonszoba

bortonluk

 • Bali Péter

  A pezsghőházban dolgoztam még pannonvin borgazdasági kombinátnak hívták mindennap végig kellett sétálnom a pincerendszert mint karban tartó így már nem olyan nagy élmény:)

 • Névtelen

  Sörgyárba jártam kb 1 éve

 • Auth Klára

  A Pezsgőház pincerendszerét láttam, a kilencvenes években. Rendszeresen tartottak pécsi cégek titkárnői találkozókat, nem egyszer valamelyikünk munkahelyén. Ilyenkor bepillantást nyertünk a vendéglátónk munkájába, működésébe. Nagyon tetszett! Főleg a nemes penész, ami mindent bevont, mint valami bársony! István-aknát fénykorában, az 1950-es években ismertem meg. Akkor gyönyörű volt. Bányász családból származom, édesapám és anyukám is itt dolgozott. Szomorú, hogy ilyen állapotra jutott. A börtönt és a bonctermet nem szeretném látni! 😀 Nagyon érdekes az egész képsorozat!

 • fiatal fiú

  Mi kb 4 éve voltunk a szén bányában,és nem voltak őrők,csal 3-4 cigány kis gyerek!
  Amúgy is,hol marad a tüdő szanatórium?
  Fél éve hogy bent voltunk,és egy őr sem volt ottsem… pedig az volt ki írva hogy csak saját felelősségre mehetünk be :/

 • A legjobb benne a boncterem. 🙂

 • AKA AKNA

  Nem Szent István akna, hanem Gróf Széchenyi István akna. “hiteles tudósítás.. “

 • névtelen

  Ki a francokat érdekel a boncterem nem is értem az ott dolgozókat sem hogy tudják csinálni inkább a szellem városok helyek érdekelnek

 • Névtelen

  A pécsi börtön azért nem egészen így néz ki, volt sajnos szerencsém eltölteni ott némi időt. Éz a pár kép a tavalyi év végén átadott új cellákat mutatja, amiket 1 kivételével csak a dolgozók használhatnak. A többi majdnem 30 zárka ugyan annyi idős mint maga az épület, 130. És az állapota is olyan. Embertelen körülmények között, 6 fő per !!!!8 négyzetméter!!! tartják fogva az embereket, és ebbe már benne van a 2db 3 emeletes ágy és a wc. A zárkák pedig tele vannak poloskákkal és csótányokkal. Volt benne részem sajnos… Az ott dolgozó állatokat mint a kecskeszakállas “verhovinás” főtörzsörmester urat aki valamilyen •••, és az a mulatsága, hogy kínozza az embereket és megvonja tőlük azt a kevés kaját is ami jár vagy a ••• ••• nevelő aki nő létére úgy néz ki és úgy viselkedik mint egy férfi, és valószínüleg az őt gyerekkorában ért elnyomásokat kompenzálja most ki avval, hogy egy utolsó paraszt módjára viselkedik, na az ilyeneket zárnám be egy hétre a 27es zárkába. Magammal együtt természetesen… Szóval ezeknek a képeknek nek bedőlni, a börtön Pécsen nem így néz ki. Szar hely, szar emberekkel.

 • Réti Timinek

  https://www.youtube.com/watch?v=Givrh9SDjpU

  … telálsz itt mást is 😉

 • acees

  re: Névtelen
  2014.04.22 at 20:42
  A képek és a leírás alapján ez István akna. A Széchenyi nincs így széthordva, mert őrzik és csak engedéllyel lehet bemenni.

 • Névtelen

  Nem rossz indulatból, de nem Szent István akna, hanem Gróf Széchenyi István akna.

 • Réti Tímea

  Nagyon klassz ötletnek tartom, köszi. Mindig is kíváncsi voltam ezekre a helyekre. Jó, hogy beleláthatunk egy kicsit. A MAGASHÁZ?

 • Névtelen

  Van PTE -n sokkal bizarabb hely is mint a boncterem. 🙂

 • Nagy Tivadar

  engem érdekelnek az ilyen helyek meg az elhagyatott ” szellem városok házak” csak sajnos nem igen látogathatók ezért nem jártam ilyen hejeken csak pár régi megynilt laktanyába ami muzeumként van

 • Varga Zoltán

  Itt Dolgoztam 2 évet olyan helyeken is amit más sose lát vagy láthatott !

  Pécsi biomassza erőmű Bio2 🙂