Mert ez tényleg a pécsiek söre

Szerdán a pécsi sörgyárban tartotta soros ülését a Pécsi Értéktár Bizottság. A kihelyezett tanácskozás elsődleges célja a sörfőzde termékének, a Szalon sörnek az értéktárba való felvétele volt. Decsi István, a testület elnöke szerint méltó helyre került Magyarország legrégebben működő üzemének itala.

hirdetés

A politikus szerint különleges értékkel gazdagodott a pécsi értéktár, olyannal, amelyet minden pécsi ismer és amelyre minden pécsi büszke.

értéktár, szalon sör, hl02
Vert József és Decsi István

– 2012 óta gyűjtik Magyarországon azokat az értékeket, csúcsteljesítményeket, amelyeket rendszerezhető formában megőrizhetünk az utókornak. Ennek az értékgyűjtő munkának helyi megvalósítói a helyi és megyei értéktárak. A pécsi sörfőzde élt javaslattételi lehetőségével és helyi értéknek javasolta a Szalon sört. Ha visszatekintünk a város, a pécsi polgárok és a sörfőzde kapcsolatára, akkor láthatjuk, hogy közel 170 éve olyan együttműködésről, szimbiózisról van szó, amely mind az itt élőket, mind a sörfőzdét szolgálja – indokolta a testület döntését az elnök.

Hozzátette, hogy valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy olyan tapintható, kézzelfogható érték is bekerülhet az értéktárba, ami a mindennapjaink szerves része, olyannyira, hogy nem csupán egy termékről van szó, hanem annak a kétszáz családnak a munkájáról is, akik a gyárban dolgoznak.

Vert József, a sörfőzde fejlesztési és kommunikációs igazgatója rövid gyártörténeti ismertetőt tartott.

értéktár, szalon sör, hl01
Már büszkék lehetünk a Szalonra

– Jogelődünk, a Hirschfeld család az 1907-es pécsi országos kiállításra időzítette a Szalon sör bemutatását, amit nagy siker övezett. A sör népszerű volt a város legnagyobb eseményein, rendezvényein, a polgárok által szívesen látogatott helyeken, a Nemzeti Kaszinóban, a Polgári Kaszinóban. A kétezres évek elején háromszor is neveztük a Szalon sört a legnagyobb európai sörversenyre, mindháromszor aranyéremmel jutalmazták.

A szakember szerint a Szalon ebben a városban többet jelent, mint egy termék: egy korsó sörben megivásakor a régebbi generációk is jelen vannak. Vert József reméli, hogy mint pécsi értéknek a Szalon sörnek olyan kisugárzása lesz a lakosság felé, amely alapján kimondhatjuk: “Ez a mi sörünk”.