Helyi finomságok a Nick-udvarban

Házi készítésű lekvárok, sajtok és különböző sonkák, szalámik és két kis kecskegida fogadta azokat, akik kilátogattak a Nick-udvarba szerda reggel. Ezentúl minden héten szerdán és pénteken – első ízben – reggel héttől délután négyig várja a mini gasztropiac a helyi ízekre vágyó pécsieket.

hirdetés

Gasztropiac nyílt a Nick-udvarban szerdán, a sajtóreggelivel egybekötött megnyitón helyi finomságokat kóstolhattak meg a résztvevők, akiket Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, valamint Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója köszöntött.

Mint azt az alpolgármester elmondta, a szerdai alkalom mérföldkőnek számít az udvar életében, ugyanis a közel egy-másfél évvel ezelőtt felújított épületben folyamatosan szerveznek programokat, azonban a mostani az eredeti funkcióját hozza vissza.

gasztro piac7
Helyi termékek, helyi ízek várják az érdeklődőket

– Az épület lelke ma tér vissza, hiszen a Nick-udvar eredetileg is egy kereskedőház, bazár volt – folytatta Csizi. – A Zsolnay Vilmos és Zsolnay Miklós nevével fémjelzett hangulathoz foghatót szeretnénk itt meghonosítani. Magyarország első passzázsában vagyunk, ezért magasra kell tennünk a mércét – tette hozzá.

A városvezetés célja, hogy a kereskedés visszatérjen a belvárosba, ahol az árusok kizárólag minőségi termékeket és helyi finomságokat értékesítenek majd.

gasztro piac2
Csak minőségi finomságok lehetnek a piacon.

– A koncepció az volt, hogy csak és kizárólag pécsi, illetve Pécs környéki partnerekkel dolgozzunk együtt, akik nem csupán kihozzák és árusítják portékáikat, hanem egyben egy jól körülhatárolható értéket, filozófiát közvetítenek a pécsiek és az ide érkezők felé – fogalmazott Barna Béla.

Barna úgy gondolja, sikerült megtalálniuk azokat a partnereket, akik láttak fantáziát a régi korok hangulatát idéző gasztronómiai  piac elképzelésében és a legnagyobb örömmel jöttek, illetve jönnek el a Nick-udvarba.