Ennyit keres egy egyetemi oktató: Ön szerint ez sok?

Egyre több területen vezetik be az életpályamodellt, a pedagógusoktól kezdve már a rendvédelmi szerveknél dolgozók számára is elérhető. A felsőoktatásban zajló átalakítások során felvetődik a gondolat, hogy egy “egyetemi” életpályamodell mennyiben segíthetne az ágazatban tevékenykedőkön. A PTE vezetése szerint előrelépést jelenthetne, az oktatás-kutatást segítő alkalmazottak részére is elérhetővé válna egy ilyen jellegű életpálya bevezetése.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem szerint az intézmény fontosnak tart egy életpályamodellt, bár az oktatók és kutatók részére gyakorlatilag jelenleg is adott egy modell, hiszen bérük manapság is a munkakör (pl. docens) és a tudományos fokozat függvénye, ennek ellenére szükséges lenne újragondolni a fizetési fokozatokat, csakúgy, mint az oktatást-kutatást segítő alkalmazottak életpályáját is.

Ami biztos, hogy az egyetemi dolgozók bérének átfogó rendezésére az idei költségvetés nem nyújt fedezetet. Az oktatói bértábla 2008. január elseje óta változatlan, így a bérek rendezése elkerülhetetlen (lenne) a felsőoktatásban. Az oktatók és kutatók garantált illetménye jelenleg az egyetemi tanár I. besorolású oktatók béréhez van igazítva, ami így 174 900 és 463 500 Ft/hó között állapítható meg a jogszabályban előírt besorolási feltételeknek megfelelően.

A tanársegédek garantált illetménye – mindenhol bruttót adtunk meg – 174 500 és 218 700 Ft., az adjunktusoké 196 800 és 231 800 Ft, a docenseké 240 500 és 332 300 Ft, míg a főiskolai és egyetemi tanároké 328 ezer és 463 500 forint között mozog havonta. (Megjegyezendő jóval kevesebb professzor van, mint docens vagy adjunktus.)

Ön szerint eleget keresnek az egyetemen oktatók?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Az egyéb oktatók illetménye – a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény értelmében – (szakképzettség alapján) fizetési osztályokba és (gyakorlati idő alapján) fizetési fokozatokba sorolva állapítható meg 122 ezer forint (pályakezdő) és 259 300 forint között. Az óraadókat változatosan díjazzák, ami függ az oktatott téma jellegétől, az oktató tapasztalatától, tudományos teljesítményétől és attól is, hogy tart-e idegen nyelven oktatást.

Ami pedig a többi dolgozó bérét illeti, a PTE számára fontos a kiadások stabilizálása mellett a humánerőforrás rendszerének erősítése is. Az egyetem szerint fájdalmas, bár racionális döntés volt két évvel ezelőtt a cafeteria rendszer felfüggesztése, amelynek visszaállítása azonban nem lehetetlen vállalás – közölte lapunkkal a pécsi egyetem.

Az egészségügyi dolgozók bérének rendezése nem az egyetem hatásköre, javában zajlanak a tárgyalások a szaktárca és az orvosi, ápolási terület szakmai és érdekvédelmi szervezetei között.