Hetekig áramlanak még a menekültek a városba

Általában Csongrád megyében, a zöldhatáron érkeznek Magyarországra azok a a menekültek, akiket Pécsen látni az utóbbi napokban. Az emberforgalomra még hetekig számítani lehet a pécsi vasútállomáson, mert a szegedi bevándorlási hivatal nem győzi a regisztrációjukat. A zömében Közel-Keletről érkezők Budapest érintésével a debreceni táborba kerülnek.

hirdetés

Újabb információkat szereztünk azzal kapcsolatban, miért jelennek meg napjában többször is menekültek a pécsi vasútállomáson, meddig maradnak a városban, mi az úti céljuk.

Menekült2321

Jenei Boglárka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense megerősítette: a migránsok csak néhány órát töltenek el Pécsen, addig maradnak, amíg lezajlik a menedékkérők regisztrációja. Az emberek jellemzően Csongrád megyében lépik át a magyar zöldhatárt, s onnan buszokkal szállítják őket a pécsi regionális igazgatóságra.

Meneküült3434

Mindezt azért, mert a szegedi hivatal a rendkívüli migrációs helyzet miatt túlterhelt, a menedékjogi kérelmeket pedig 24 órán belül szükséges rögzíteni.

– Ha nem áll fenn oka a menekültügyi őrizetbe vételnek, akkor a számukra kijelölt befogadó állomásra irányítja őket a hatóság – mondta a referens. Ez a Pécsen megjelenő emberek esetében azt jelenti, hogy Budapestre viszi őket a vonat, majd átszállás után a debreceni menekülttábor a végállomás számukra.

Menekült2312

Jenei Boglárka kérdésünkre elmondta, míg év elején jellemzően Koszovóból érkeztek a menekültek hazánkba, ma már a többség Afganisztánból, Szíriából, Irakból és Pakisztánból jön. Év eleje óta összesen 33 ezer embert regisztráltak a hazai rendszerben.

Információink szerint még hetekig várható, hogy Pécs érintésével szállítják tovább a menekülteket. A MÁV addig is, amíg Pécsen vannak, igyekszik biztosítani számukra ivóvizet, mobilvécét, s árnyékos helyet padokkal a pályaudvar nyugati szegletében. A menekültek vonulását mindvégig fegyveres biztonsági szolgálat, illetve a rendőrség biztosítja. Rendbontásról, összetűzésekről mindeddig nem kaptunk hírt.