Hétszáz pécsi kért segítséget

Pécsen október 31-én szűnik meg a hagyományos, analóg adás, azonban néhány héten belül a támogatásra nem jogosult háztartásoknak be kell szerezniük a digitális átálláshoz szükséges dekódereket. A rászorulókat ugyanis az állam segíti július 31-ig a zökkenőmentes váltáshoz.

hirdetés

A pécsieknek még van idejük, hiszen július 31-én, a digitális átállás első ütemében a 14 megyét érintő Kab-hegy, Szentes, Győr, Budapest és Szeged vonalon található adótornyokat hangolják át. Azonban nem árt időben beszerezni az átalakító készülékek egyikét. Ezek gyakorlatilag bármelyik műszaki áruházban megvásárolhatóak.

Azoknak sem kell megijedniük, akik nem rendelkeznek a legújabb tévék valamelyikével, ugyanis nem szükséges lecserélniük meglévő készülékeiket. A katódsugárcsöves és a 2008 előtt gyártott, régi típusú lapos tévékhez csak egy jelátalakító berendezést kell vásárolni. A hagyományos készülékek esetében ez a tévé és az antenna csatlakoztatását követően lép működésbe.

Nem kell lecserélni a régi készülékeket

Arra azonban érdemes figyelni, hogy kétféle átalakító készülék létezik. A digitális vevődekóder, ami a szabadon fogható műsorok vételéhez elengedhetetlen, hétezer forintba kerül, így az úgynevezett set-top-boxszal hét csatorna, az RTL Klub, a TV2, az m1, m2, a Duna, a Duna world és az angol nyelvű Euronews lesz ingyenesen elérhető.

A kártyaolvasós készülékek szélesebb skálán mozognak, ezek segítségével a fent említett ingyenes adásokon túl, akár azonnal, akár később, még több csatorna előfizetése lehetséges. Tehát célszerűbb ezt a megoldást választaniuk azoknak, akik az alapszolgáltatások mellett többféle műsor kínálatait szeretnék élvezni a jövőben.

Ezek beüzemelését egyébként önállóan vagy szakember segítségével is megtehetjük.

Hogy mi történik azokkal, akik nem vásárolják meg a set-top-boxot? Nem tudnak majd tévét nézni. Viszont a digitális átállás közvetlenül nem érinti azokat, akik kábel- vagy műholdas televízió-szolgáltató által, esetleg interneten keresztül fogják az adásokat.

A kábel- és műholdas előfizetőkre nem vonatkozik az átállás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében kifejtette, hogy az átállás folyamata nagyjából hat-nyolc milliárd forintba kerül, amiben benne van a technológiai háttér kialakítása, a lakossági igények felmérése, a tájékoztatás, valamint a rászorulók set-top-boxszal történő ellátása. Az ehhez szükséges összeget az elmúlt évek során gyűjtötte össze a hatóság.

Sajtóinformációk szerint a körzeti és helyi televíziók hároméves haladékot kaphatnak az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolására. Ezt azzal indokolták, hogy az ilyen frekvenciákra nem vonatkoznak az uniós és más nemzetközi kötelezettségek. Így senkinek sem kell lemondania a helyi hírekről sem.

Megkeresésünkre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága elmondta: Pécsen 6466 támogatásra jogosult háztartás van, azonban mindössze 720 fő vette igénybe a hatóság segítségét.