Hétvége: Rúzsa Magdival is bulizhatunk

Pénteken nyílik a Pezsgő Borfesztivál, folytatódik az Örökség Fesztivál, beköszönt a Pécs City Karnevál, belekóstolhatunk a török kultúrába, s még az autómentes nap is kínál színvonalas programokat ezen a hétvégén Pécsen. A felhozatalból csemegézünk cikkünkben.

hirdetés

Túlzás nélkül állítható, hogy valósággal berobban az ősz Pécsre ezen a hétvégén, hiszen egymásba érnek a rendezvények: koncertek, műsorok, gyerekfoglalkozások követik egymást péntektől vasárnapig, sőt, még a jövő héten is.

De kezdjük is egy újdonsággal.

Pénteken este nyílik meg a szeptember végéig folyamatosan zajló Pécsi Pezsgő Borfesztivál, amelyen hatvan borászat mutatkozik be a város főterén; a szervezők közel százezer embert várnak a programsorozat tíz napjára. A Széchenyi téren a borászok mellett a törköly- és gyümölcspárlatokat kínáló pálinkaházak, valamint vendéglősök is helyet kapnak. Utóbbiak tájjellegű ételekkel, igazi különlegességekkel várják a látogatókat, újdonságként egy olyan halsütödét is felállítanak, ahol kizárólag Magyarországon fogható halakat készítenek.

Jönnek a dívák éjszakázni!

Pécsi pezsgés: negyven program

A pécsiek mintegy negyven kulturális program között válogathatnak: pénteken a Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar, majd Ferenczi György és a Rackajam muzsikál. Szombaton Rúzsa Magdi ad koncertet, vasárnap pedig Dívák éjszakája címmel Détár Enikő, Fésűs Nelly és Ladinek Judit lép fel a Széchenyi téren.

A Sétatéren is zajlik a fesztivál

Közben tovább tart az Örökség Fesztivál is: délután öttől munkatársaink közreműködésével ismét jelentkezik a PécsMa Presszó: ezen megtudhatjuk, milyen, mennyire élhető Pécs a külföldiek szemével, majd este héttől FunkTomas, fél kilenctől a Marge lép színpadra.

Szombaton déltől indul a főként fiataloknak, fiatalokról szóló Pécs City Karnevál; ezen este nyolctól a Band Of StreetS, fél kilenctől pedig a D.O.G. lép fel. A karnevál alatt délután a belvárosban egy három kilométeres útvonalon tizennégy állomást érintve vonulnak majd fel a résztvevők, így mindenki részese lesz a bulinak, aki ellátogat a városközpontba.

A gyerekek is jól járnak

A vasárnap a gyerekeké lesz a Sétatér: 10 órától állatsimogatót rendez a bükkösdi Ökopark, déltől pedig játszóház nyílik, hogy délután négytől Zsuzsi néni mondjon meséket a kicsiknek. Öttől aztán ismét lesz PécsMa Presszó. Előbb az allergiáról, hattól a rákgyógyításról lesz szó. Este fél kilenctől az Ethnofil zenél, majd a Cinematic Live Act zárja a napot.

Kulturális örökségben utazunk…

Pécsett is különleges programokat ígérnek a kulturális örökség napok, amelyet idén is az Európai Örökség Napok keretében tartanak meg Pécsen. Városunkban szombaton 18 órától a világörökségi helyszínekre (Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény mauzóleum) a belépés díjtalan. Ugyancsak szombaton a Jakováli Hasszán Dzsáminál tárlatvezetések, gyerekeknek bábos tárlatvezetés és kézműves foglalkozások (amulett és ékszerkészítés) mellett visszautazhatunk a török korba. A programokon való részvétel ingyenes.

Autómentes programok!

Hogy a nem fogyatékkel élők is megtapasztalják, milyen nehézségeket jelent sérült társaiknak a mindennapos közlekedés, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány különböző játékokkal, érdekes és nem hétköznapi programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember 21-én és 22-én Pécsen, a városi Autómentes Napon. Az elmúlt évekkel ellentétben idén nem a belvárost, hanem Kertvárost választották a Mozdulj másképp! névre keresztelt két napos rendezvény helyszínéül. A programok szombat délután kettő órakor kezdődnek az új Melinda utca – Nagy Imre út – Keszüi út – Megyeri út csomópontjában épült körforgalomnál. Az Autómentes Nap megnyitójára három órakor kerül sor a Pécs Plaza parkolójában, eső esetén az épületben. Az ünnepségen Weisz Fanni, Pécs város arca és Sors Tamás, paralimpikon úszó is részt vesz.

Negyed órával később már a Pláza-futás résztvevői rajtolnak, de a kerékpárosok, gördeszkások és a görkorcsolyások is felvonulnak az esemény helyszínein. A délután folyamán az érdeklődők kipróbálhatják, milyen kerekesszékkel közeledni, tapogatózhatnak a láthatatlan szobában, valamint siket- és vakvezető kutyákkal sétálhatnak.

A számtalan program között szerepel még kerekesszékes kosárra dobás és streetball, valamint speciális, a fogyatékkal élők közlekedését befolyásoló KRESZ-teszt. Érkezik egy új busz is, melynek segítségével meg lehet tapasztalni, milyen siketen, vakon és mozgássérülten utazni.