Évi ötvenezerért megszabadulhat az allergiától

Ugyan egyelőre még alacsony a parlagfű-pollen állása Pécsett, de augusztus végére be fog durvulni a szinte mindenki által gyűlölt növény támadása. Az allergia-gyógyszerek csak a tüneti kezelést biztosítják, és az sem segít sokat, ha a szomszéd kiírtja a gazt.

hirdetés
Uránia Mozi

Aki érzékeny a közutálatnak örvendő növény virágporára, az lassan betárazhat papírzsebkendőből. Egyelőre még kezdeti stádiumban van a parlagfű-pollen támadása, augusztus 20-a körül a helyzet már tetőzni fog, mondta lapunknak Dr. Várszegi Dalma, pécsi bőrgyógyász-allergológus. Az esős, hűvösebb időszak kedvez az allergiásoknak, hisz a pollenek ilyenkor nem terjednek messzire, a csapadék és a légnyomás leszorítja azokat a föld közelébe.

Nemsokára jön a pollentámadás
Nemsokára jön a pollentámadás

Ha a levegőben kevesebb a parlagfűpollen, annak  is vannak  hátulütői – tette hozzá az allergológus –, mivel ezzel a növénnyel párhuzamosan a fekete üröm- és a fűpollen is jelen van a városban, ezek pedig egymást erősítik. Így viszont azok, akik tudtukon kívül allergiásak a fekete ürömre vagy a fűpollenre, hajlamosak azt hinni, hogy a sokkal ismertebb parlagfűre érzékenyek.

Sokat nem érünk el a kaszálással
Sokat nem érünk el a kaszálással

Dr. Várszegi Dalma kifejtette, hogy a létező allergiagyógyszerek alapvetően tüneti kezelésnek számítanak, de hatékonyan csökkentik, vagy akár meg is szüntetik az allergia okozta panaszokat. Ráadásul a manapság kapható tabletták és egyéb gyógykészítmények már emelt dózisban is szedhetőek. Ezek a szerek azonban nem jelentenek végleges megoldást az allergia ellen.

Létezik viszont egy tartós, hatékony gyógymód az allergia kezelésére, ez pedig az immunterápia. A módszer már évtizedek óta ismert és működőképes. Ennek ellenére a tapasztalata az, hogy sokan nem tudnak a kezelésről.

A gyógyszerek segítenek
A gyógyszerek segítenek

Az immunterápia során – már alacsony dózisban is – is fejleszthető és kialakítható immuntolerancia. Azt azonban érdemes tudni a csepp formában beadott, nyálkahártyán felszívódó terápiás gyógymódról, hogy hosszú távú gondolkodást igényel, hiszen a pollenszezon előtt már el kell kezdeni szedni. A módszerrel már az első év során komoly eredményeket lehet elérni, 3-4 év után pedig kialakítható vele a hosszú távú, akár egész életre szóló tünetmentesség.

Az immunterápiára sokan kedvet kapnak, az évi 50 ezer forintos díja ellenére is. Ha az immunterápia helyett inkább az allergiagyógyszerek szedése mellett döntünk, akkor ennél az összegnél jóval többet is el fogunk költeni életünk során.

A városban sok helyen ott van a gaz
A városban sok helyen ott van a gaz

A doktornő azt is elmondta, hogy akadnak olyanok is, akik a parlagfüvet eszik, amolyan homeopátiás immunterápia céljából, de az allergológus szerint – noha a módszerben lehet valami – a probléma ezzel az, hogy akárcsak az összes homeopátiás gyógymód, ez sem standardizálható, nem szabályozható a dózisok nagysága.

Az allergológus egy közkeletű tévhitről is lerántotta a leplet. A parlagfű-pollen terjedésének megállítására ugyanis nincs komolyabb, meghatározható megoldás, mivel a növény pollenje akár 100 kilométerre is terjedhet szeles időben. Az persze nyilván segít, ha az allergiás szomszédunkra tekintettel kiírtjuk a kertünkbe tolakodó parlagfüvet, de a városi parlagfűirtás még nem oldja meg azt a problémát, hogy a városhatárban lévő mezőkről, vagy épp az országhatáron túlról beszálló pollennel mit lehet kezdeni.

Hirdetés