Hiába minden, idén megszállnak minket a poloskák

Minden évben hagyományosan a hűvös időjárás beköszöntével hódító útjukra indulnak a poloskák. Rohamot indítanak otthonunk ellen, minden létező résen befurakodnak. Mire számíthatunk most ősszel Pécsen?

Hívjuk ahogy szeretnénk – büdösbence, büdösbogár, poloska –, ez a rovar a legutáltabbak közé tartozik. Borzalmas bűze van és nem lehet visszatartani őket, a legkisebb repedéseket is megtalálják, amiken keresztül bejuthatnak otthonunkba.

Egyébként ez a bogár nem őshonos Magyarországon, úgy hurcolták be, a poloska őshazája Kelet-Afrika és Dél-Európa. Az ezredforduló környékén érkeztek – nyilván ez a klímaváltozásnak tudható be – az első példányok, azóta nő a számuk és várhatóan tovább szaporodnak, mivel hazánkban nincs természetes ellenségük.

Ősszel keresik a meleg menedéket, és úgy néz ki, hogy invázió előtt állunk – több helyen az országban már most egyre több bogárról számolnak be. A poloska növényevő, komoly károkat okozhat a mezőgazdaságban.

Ismerős a reakció?

Gáborik Ákos, a Duna-Dráva Nemzeti Park zoológiai referense szerint egyelőre nem tudni, mire számíthatunk a következő hónapokban, az eddigi tavaszi-nyári tapasztalatok alapján ő mások véleményével ellentétben most gyengébb szezonra számít.

– Azt, hogy évről évre nő-e a számuk, csak legfeljebb saját tapasztalatból lehet megmondani, hivatalos adatok erre nincsenek, mivel nem védett állat, így nem is monitorozzák az állományt – mondta. Gáborik szerint nincs bombabiztos módszer az ellenük való védekezésre, leginkább a nyílászárók réseinek betömésével járhatunk sikerrel, de bármilyen rovarirtó könnyűszerrel meghozza a kellő eredményt.

A mezei poloska

A szakember szerint egyáltalán nem ártalmas az emberre nézve ez a felettébb bosszantó bogár, annak ellenére, hogy sok kórokozót, parazitát hordoz. Ezek ugyanis nem kerülnek át az emberre, hiszen a kullanccsal vagy a szúnyoggal ellentétben nagyon kevés a közvetlen interakció a poloska és köztünk.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. rengeteg van már most is 🙁 nem hiszem el, hogy nem lehet valahogy irtani őket. a mai világban már fejátültetést végeznek ha akarom 🙂

    tuti van valami szer, frekvencia, szag, zene, vers vagy bármi ami megöli őket 🙂

Comments are closed.