Eltűnhet a múlt: Magasház-történelem

Az óvatos becslések szerint egymilliárd forintot is felemészthet a pécsi Magasház elbontása, melyről Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt a városvezetés. Korábban már százmilliók mentek a levesbe, pedig a statikusok előre szóltak: felesleges a hasznosítás előtt teljesen megerősíteni a ház szerkezetét.

hirdetés

A pécsi Magasházat 1974-ben húzták fel úgynevezett IMS-szerkezettel, de a vasból készült feszítőhuzalokon 1983-ban korrózió jeleit tapasztalták a szakemberek, a tartószerkezet olyannyira meggyengült, hogy 1989-ben elrendelték a kiürítését. Rabb Péter akkor a pécsi ingatlankezelő vállalat vezetőjeként döntött erről, miután életveszélyessé vált a ház.

– A kiürítés után a cégünk, a Bartal és Rabb Kft. további statikai munkákat végzett a Magasház kapcsán, jeleztük, hogy ne csinálják meg a teljes körű szerkezetmegerősítést, csak abban az esetben, ha valóban hasznosítani tudják az épületet. Mégis megtették, a jelek szerint nekünk volt akkor igazunk – mondta.

A házat a kétezres évek elején újították fel, akkor a szocialista városvezetés közel 300 milliót költött a szerkezeti rekonstrukcióra úgy, hogy már akkor bevallottan nem volt végleges elképzelés az épület későbbi sorsáról. Bár a tervek között volt kollégium, irodaház kialakítása és lakáscélú hasznosítás is, végül mindegyiket elvetették.

Rabb Péter szerint az idő őket igazolta, véleménye szerint elegendő lett volna akkor oly mértékben rendbe tenni a Magasházat, hogy a munkások – akár bontáskor – biztonságosan dolgozhassanak a szellemházban.

Mint mondta, robbantani biztosan nem fogják a Magasházat a közeli környező épületek miatt, lebontani pedig úgy fogják, ahogy építeni, vagyis szintről-szintre.

Az épület bontására vonatkozó tervet egyébként a Marosterv Kft. készítette el évekkel ezelőtt. A cég ügyvezetője, Maros József egy éve még arról beszélt, hogy közel egymilliárd forintba kerülne a bontás, miközben hárommilliárdot emésztene fel, ha lakhatóvá akarnák tenni újra a házat.Azután pedig még minsdig kérdéses lenne, kinek és mennyiért lehetne eladni az egészet.

Az épület jelenleg a spanyol Grupo Milton tulajdonában van. A társaság több nagy értékű ingatlannal egy csomagban vásárolta meg Pécstől az épületet 2008-ban. Nagyszabású tervekkel érkeztek Pécsre, ezekből jóformán semmi nem lett végül – ahogy erről lapunknak beszéltek nem régen.

  • Francsesco

    Lassú víz partot mos.

  • Magos

    Toller 300 milliót szórt el rá, most meg plusz egymilliárdot fizethetünk a bontásért állami pénzből. Apropó, a visszavásárlás vajon mennyibe fog kerülni és kinek?

  • Neves

    Szívesen.