Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által finanszírozott H2 Cities program fő célja, hogy támogassa a hidrogénmeghajtásra történő átállást, többek között a zéró emissziós városi közlekedés elérése érdekében.

Tavaly áprilisban írtuk meg, hogy az Európai Bizottság Pécset is beválasztotta a klímasemlegesség elérése érdekében indított missziójába, amelyben 100 európai város vesz részt. Mint ismert, a misszióhoz csatlakozó városok klímasemlegességre történő átállását az uniós projektben támogatják és népszerűsítik. A programba beválasztott városokat – így Pécset is – olyan kísérleti és innovációs központokká tennék, amelyek példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és adaptálhatja 2050-ig, a klímasemlegesség megvalósításának nemzetközi határidejéig.

A „100 város program” keretében a városvezetés vizsgálja, hogy milyen új, jövőbe mutató környezetkímélő technológiák, iparágak és közlekedési módszerek meghonosítása lehet fontos Pécs és a pécsiek számára – tudtuk meg Ruzsa Csaba alpolgármestertől. Ilyen technológia az abszolút zöld, zéró emissziós hidrogén üzemanyagcellák fejlesztése, amellyel egy pécsi vállalkozás mellett a Pécsi Tudományegyetem Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriuma is aktívan foglalkozik.

Ruzsa Csaba kiemelte, hogy a vállalkozásra és az egyetemi laboratóriumra kiemelt szakmai partnerként tekintenek, eredményeik ugyanis nagy szerepet játszhatnak abban, hogy a városvezetés sikeresen pályázhasson az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által finanszírozott H2 Cities (Hidrogénvárosok) projektre, amelynek keretében a nyertes városok úgynevezett Hidrogén Laborokká válhatnak.

A projekt fő célja, hogy támogassa a hidrogénmeghajtásra történő átállást, többek között a zéró emissziós városi közlekedés elérése érdekében.

– A város fontosnak tartja, hogy a „100 város programban” vállalt zöld átalakulás elősegítése érdekében pályázzon a Hidrogénváros címre. Amellett, hogy a hidrogéncellák fejlesztése karbonsemleges, környezetbarát iparág, bízunk abban is, hogy a cím elnyerése a pécsi cégek számára is biztosít majd gazdasági növekedési lehetőséget – mondta az alpolgármester.

A Hidrogénváros programra több tucatnyi település pályázik, ugyanakkor Ruzsa Csaba elmondta, hogy a június 20-ai közgyűlés elé kerülő előterjesztésben megfogalmazott helyi hidrogénstratégia, a már említett szakmai partnerek támogatása, valamint a „100 város program” keretében tett korábbi pécsi vállalások elősegíthetik, hogy Pécs bekerüljön a győztesek körébe.

A kiválasztott városok egyébként többféle hidrogénjárművet (például: buszok, hulladékszállító teherautók) használhatnak majd, továbbá közvetlen finanszírozásban is részesülnek.