Hitel diákoknak: nagyon kockázatos tud lenni

Kockázatos vállalkozás a diákhitel: tanulóként boldogan igényelhető, viszont ha nem figyelünk, akkor annál fájdalmasabb lehet.  Nagyon észnél kell lenni, amikor aláírjuk a papírt és felmarkoljuk az összeget, mert ez a döntés hosszú évekre szól. 

hirdetés

A tanuló a pénzt rosszabb esetben elveri mindenfélére, jobb esetben finanszírozza pályája előremenetelét. Ennek következményeként keresőként jöhet a törlesztés, de az elején ott van benne a „hol van az még” gondolat. Az iskola végeztével, az elhelyezkedés nehézségei után kezdődhet a diákhitel visszacsepegtetése, változó kamatlábakkal.

Papszt Kriszta coach, pénzügyi tanácsadó elsősorban azoknak a fiataloknak ajánlja a diákhitelt, akik szeretnének diplomát szerezni, de csupán önköltséges képzésre nyernek felvételt, a család pedig nem képes finanszírozni a tanulmányokat.

Tanácsadóként általában a Diákhitel 2-t javasolja az érdeklődőknek. Ugyanis ez a második változat már kötött felhasználású, csak a felsőfokú tanulmányok tandíjának fedezésére vehető fel. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy mindenféle egyéb tevékenységre folyjon el a pénz. Ráadásul a kamatozása is kedvezőbb.

Bulizók
A hirtelen jött pénz sokakat a tékozlás csapdájába ejt…

– Habár sokan küszködnek törlesztési nehézségekkel, van megoldás mindenki számára – mondja a szakember. Adott esetben kérhető a törlesztőrészlet mérséklése is a Diákhitel Központtól.

Persze a mérsékelt törlesztőrészlet is egyénenként eltérő, a Diákhitel Központ pedig maximum 36 hónapra engedélyezheti a mérséklést. Jó hír, hogy ez az időkeret bármikor megszakítható, adott esetben újraindítható, ha megint szűkösebbé válnak a napok, hetek.

Ha beüt a csőd
…később viszont nagy gondban is kerülhetünk miatta.

A mérséklés hátránya, hogy a törlesztési idő növekedni fog, a visszafizetési idő hosszabbra nyúlhat.

A tanácsadó szerint viszont tényleges aggodalomra az adhat okot, hogy ha nem sikerül a tartozást kiegyenlíteni, a Diákhitel Központ immáron az állami adóhatóságon keresztül hajtja azt be. Még ekkor is lehetőség van a fizetésre, igaz, ez esetben már jóval nagyobb részletekben nyögheti a részleteket az adós.