Hivatalos: brutális viharok, jégesők jönnek

Meglehetősen brutálisan szakadhat vége a hetek óta tartó hőhullámnak az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint. Ezekből az is kiderül, hogy főleg térségünkben lesz nagyobb hideg, s vasárnap felhőszakadásra, jégesőre is kilátás van. Pénteken délután már el is érte a Mecseket és Pécset egy komolyabb nyári zivatarfelhő.

hirdetés

Mintegy másfél-két nap van hátra a példátlan hőhullámból környékünkön, de – ahogy az lenni szokott – nem egy sima enyhüléssel jön a hűvösebb idő, hanem pusztító erejű viharok, jégeső, villámlás, felhőszakadás kíséretében. Az ország leghivatalosabb időjós szolgálata szerint legalábbis minderre jó esély mutatkozik.

Időjárás

Pénteken délután a Mecsek északi és keleti részét már elérte egy zivatarfelhő, azonban ez még csak egy szokásos nyári záport hozott.

Vihar112

Egyik olvasónk autójával keresztül is haladt rajta, igazi világvége-hangulatot árasztanak képei.

vihar, eső, zivatar

 

vihar, eső, zivatar

Szombaton már meg is jelennek a gomolyfelhők, de sok lesz még a napsütés és marad a kánikula. Az ország legnagyobb részén nem lesz csapadék, ugyanakkor az Északi-középhegység, valamint a Tiszántúl északi felében az erőteljesebben megnövekvő gomolyfelhőkből néhol zápor, zivatar kialakulása valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között alakul.

Megint jön...
Megint jön…

Vasárnap a Dunántúlon fog betörni a hidegfront.

Bár reggel és délelőtt még mindenütt sok lesz a napsütés, a megszokott húsleves-rántott hú kombó elfogyasztását vagy éppen a grillpartit sötét fellegek zavarhatják majd meg. Először Észak-Dunántúlon, kora este Pécs környékén is számíthatunk egyre több helyen záporra, zivatarra.

Arra figyelmeztetnek, hogy helyenként heves zivatarok is lehetnek felhőszakadás, jégeső kíséretében.

A legmagasabb nappali hőmérséklet térségünkben már csak 28-30 fok lesz.

Hétfőn is sok lesz a felhő, s többfelé alakul ki zápor, zivatar, s – ahogy vasárnap is – helyenként heves zivatarok is lehetnek felhőszakadás, jégeső kíséretében. A hőmérséklet Pécsen már csak 26 fok lehet délutánra.

Az záporokkal tarkított, felhős, esős idő megmarad a hosszú hétvégéig, a hőmérséklet pedig nemigen megy 24-25 fok fölé délután sem. A hosszú hétvége időjárását egyelőre még nem látják a szakemberek, azonban a kánikula szinte bizonyosan nem tér már vissza.

Fotó forrása: szeretlekmagyarorszag.hu/Fotó: Koborzán Szilvia, Pécs; Grafika: met.hu