Hivatalosan is nagyon veszélyes a 6-os

A legfeketébb, azaz a legveszélyesebb útszakaszok között tartják számon a 6-os út Pécs melletti szakaszait. Évekkel ezelőtt történt ugyan komoly felújítás a főúton, de úgy tűnik, a halálút jelzőt még nem hagyhatja el a 6-os.  A minap mutatták be azt a rendszert, amely hazánk mintegy 3000 kilométernyi útszakaszát vizsgálta, vizsgálja meg baleseti kockázat szempontjából. Az EU-s forrásokból megvalósuló SENSoR-projekt keretében (South East Neighbourhood Safe Routes – Biztonságos utak a délkelet-európai régióban) egy nemzetközi sztenderd alapján mérik fel a hazai közúthálózatot, amelynek segítségével a későbbiekben javaslatokat tesznek majd az adott szakaszok biztonságosabbá tételére.

hirdetés

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével létrehozott szakértői csoport jelenleg is végzi az adatok feldolgozását, kiértékelését. A projekt alapján összeállított térképen feketével jelölték a legveszélyesebb szakaszokat, míg  a legbiztonságosabbakat zölddel emelték ki.

A 6-os baranyai szakaszai közepesen veszélyes, közepes-nagyon veszélyes és nagyon veszélyes besorolást kapta. (A felmérés az M6-M60-as sztráda megépülte előtt készült, ezért annak adatai még nem szerepelhetnek a térképen.) halálút 6-oson Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a projekt bemutatóján elmondta, a rendelkezésre álló adatok alapján a közúti balesetek halálos áldozatainak száma ugyan csökkent tavaly, de a javulás üteme lelassulni látszik, ezért még új módszereket, megoldásokat kell keresni.

Ezért a szakpolitikai kormányzat idén újabb korszakot nyit a balesetmegelőzésben, átfogó közlekedésfejlesztési és közlekedésbiztonsági programok elindítását, megvalósítását tervezi. Úgy tudjuk, hogy a kormányzat egyébként jelenleg még vizsgálja, hogy Barcsig autópályát, vagy pedig csak gyorsforgalmi utat építsenek.

A szándék ugyanakkor az, hogy az M6-os és M60-as pályának 2018-ig metszenie kell a horvát határt – mindezzel pedig tovább tehermentesíthetik a 6-os főutat.

  • MARWEAR

    “Ezért a szakpolitikai kormányzat idén újabb korszakot nyit ….”
    Mi akik évtizedek óta autózunk az ország ezen “nyomornegyedében”, és járjuk és látjuk az ország más területein felújított utakat, halljuk az ide érkezőktől – konferenciára, oktatásra, stb. – a panaszt, hogy “Te, itt tényleg nagyon rosszak az utak!” megjegyzést – mindig megállapítjuk, hogy csak a szájtépés, az ígérgetés megy (finoman kifejezve).
    Ezért is nem tudjuk ajánlani se nevezetességeinket, sem a borvidéket, egyáltalán azt, hogy még egyszer visszajöjjön, mert máshol nem kell a gumishoz, vagy rosszabb esetben a szervizbe töltenie az idejét és pénzét.
    Tényleg menekülni kell innen, mert még mindig azok döntenek akik a gyenge, korszerűtlen, hosszútávon semmire sem jó megoldásokban gondolkodna e téren is.